Reklama

W ciągu kilku ostatnich lat, dieta bezglutenowa zyskała ogromną popularność. Pojawia się coraz więcej produktów bezglutenowych i coraz częściej mówi się o szkodliwości glutenu. Wyeliminowanie glutenu bez konsultacji z lekarzem może być niebezpieczne!

Reklama

Więcej szkody niż pożytku

Rodzice czasem wprowadzają u dziecka dietę bezglutenową, wierząc, że to uchroni malucha przed celiakią. Wydaje im się, że to zdrowa alternatywa dla normalnej diety, bez jakichkolwiek badań czy chociażby konsultacji z dietetykiem. Nie ma żadnych dowodów, żeby stosować dietę bezglutenową wśród osób bez objawów celiakii albo w celu zmniejszenia ryzyka celiakii - mówi dr Norelle R. Reilly.

W produktach bezglutenowych, zwłaszcza tych dla dzieci, zawartość cukru i tłuszczów może być wyższa niż w produktach z glutenem – przez co zwiększa się ryzyko nadwagi. Dodatkowo, żywność bez glutenu może nie pokrywać zapotrzebowania na witaminy i minerały, co może skutkować niedoborem składników odżywczych u dziecka.

Dieta bezglutenowa to lekarstwo... dla chorych dzieci

Dr Arvind Srinath, specjalista pediatrii i gastroenterologii, przekonuje, że "dieta bezglutenowa u zdrowych dzieci może mieć zdrowotne, społeczne i ekonomiczne konsekwencje dla dzieci i ich rodzin". W końcu dieta bezglutenowa wiąże się ze sporymi kosztami, a dziecko, które nie ma dostatecznego wsparcia, może przez swój sposób żywienia czuć się osamotnione i wyobcowane.

Jeśli maluch cierpi na celiakię czy nietolerancję glutenu, dieta bezglutenowa jest lekarstwem i koniecznością. W innych wypadkach, wyeliminowanie glutenu z diety bez konsultacji z dietetykiem czy lekarzem, może zaszkodzić!

Czytaj także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama