Takich truskawek nigdy nie kupuj! To pieniądze wyrzucone w błoto
Polskie truskawki nie mają sobie równych! Jednak zanim pobiegniesz do sklepu lub na bazarek, dowiedz się, jakich truskawek nigdy nie powinno się kupować. Choć ich cena może kusić, prawdopodobnie ktoś próbuje cię oszukać…
W czerwcu wielu z nas mogłoby żywić się niemal wyłącznie truskawkami – i nic dziwnego! Truskawki zawierają mnóstwo witaminy C, mają właściwości antyoksydacyjne, są również bogate w witaminy A i E, pozytywnie działają na wzrok i są pełne błonnika. Smakują zarówno starszym, jak i młodszym – zjadane prosto z miski, jako dodatek do deserów czy wypieków (te desery z truskawkami dla dzieci to absolutny hit!). Właśnie dlatego warto wiedzieć, jak wybierać truskawki, żeby się nie naciąć!
Na co zwrócić uwagę przy zakupie truskawek?
Oto trzy zasady, o których musisz pamiętać podczas zakupów, by cieszyć się wspaniałym smakiem i wartościami odżywczymi truskawek:
- Upewnij się, że owoce są suche. Jeśli truskawki sprawiają wrażenie wilgotnych, prawdopodobnie część z nich jest już spleśniała. Zdarza się, że nieuczciwi sprzedawcy przykrywają niezdatne od jedzenia owoce tymi ładniejszymi – nie daj się oszukać! Zjedzenie spleśniałych truskawek może poważnie zaszkodzić tobie i twojemu dziecku. Nie zrekompensuje tego nawet cena – takie zepsute truskawki mogą być często kilka złotych tańsze.
- Zwróć uwagę na kształt oraz kolor truskawek i ich szypułek. Polskie truskawki są błyszczące i jasnoczerwone, mają sercowaty lub stożkowaty kształt, a ich szypułki są intensywnie zielone, sztywne, odstające od reszty owocu. Jeśli truskawki są wydłużone, nie pachną zbyt intensywnie, a ich szypułki wydają się szarozielone i zwiędnięte, prawdopodobnie zostały przetransportowane do Polski z Włoch, Hiszpanii czy Maroka.
- Skórka owoców powinna być sprężysta, nieuszkodzona – w truskawkach z zagnieceniami, obiciami czy wgłębieniami może pojawić się pleśń. Nie przejmuj się jednak wybrzuszeniami czy nieregularnym kształtem – jeśli takie truskawki mają przyjemny zapach, a kolor owoców jest jednolity, prawdopodobnie doszło do błędu przy zapylaniu. Jeśli truskawka jest biaława lub zielonkawa – lepiej zrezygnuj z zakupu. Takie owoce nie dojrzewały odpowiedniego długo i mogą być kwaśne – raczej nie zasmakują dzieciom.
Teraz już wiesz, na co zwrócić uwagę przy zakupie truskawek. O ile ty lub twoje dziecko nie cierpicie na uczulenie na truskawki – możecie zajadać się nimi do woli! Lepiej się pospieszyć, w końcu sezon tak szybko się kończy...
Zobacz także: