
Kwasy omega-3, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte np. w tranie, są bardzo ważne m.in. dla inteligencji twojego dziecka. Około 60 procent jego mózgu składa się bowiem z tłuszczów, a 35 procent to właśnie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Harvarda dowiedli, że kobiety, których dieta w ciąży obfitowała w omega-3, rodzą mądrzejsze dzieci, z większą zdolnością koncentracji i dobrą pamięcią. Tłuszcze te przyczyniają się również do lepszego zdrowia dziecka, bo podnoszą odporność organizmu, więc są niezbędne w diecie w ciąży . Przyjmowanie kwasów omega-3 w ciąży chroni także przed przedwczesnym porodem. Jest równie ważne, jak suplementacja kwasem foliowym ( dieta bogata w kwas foliowy – gotowy jadłospis ). Produkty bogate w kwasy omega-3 orzechy , najlepiej nerkowca ryby (gatunki drapieżne, np. tuńczyk, szczupak, ze względu na ryzyko skażenia rtęcią tylko do 100 g tygodniowo) pestki dyni oleje (rzepakowy, lniany) Pod kontrolą lekarza możesz przyjmować również preparaty z kwasami tłuszczowymi lub tran. Wciąż masz wątpliwości, co jeść? Wydrukuj sobie gotowy 7-dniowy jadłospis w ciąży . Ryby z grilla – najzdrowsze danie z kwasami omega-3 Świetnym źródłem dobroczynnych kwasów omega-3 są ryby morskie, np. łosoś, makrela, śledź, halibut, dorsz i tuńczyk. Najzdrowiej dla ciebie będzie, gdy skusisz się na świeżą rybkę z grilla lub pieczoną w piecyku (w folii lub pod „pierzynką” ze śmietanowego sosu). Solone płaty śledzia kosztuj tylko dla smaku, bo zawarta w nich sól zatrzymuje wodę w organizmie i może powodować obrzęki. W ciąży możesz jeść nieco więcej Dziesięć deka czipsów zawiera tyle kalorii co jeden pączek, (ok. 250 kcal). Co prawda w ciąży możesz jeść więcej. Ale nie są to szokujące różnice – w...