


Truskawki to bardzo zdrowe owoce. Zawierają zdecydowanie więcej witaminy C niż cytrusy (które są z nią najbardziej kojarzone). Są również niezwykle bogate w żelazo, wapń, mangan i kobalt oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy – ważne dla kobiet w ciąży!). Dzięki zawartości błonnika pokarmowego truskawki poprawiają przemianę materii, działają lekko przeczyszczająco i moczopędnie, wspomagają także pracę nerek. Poleca się je przy niedokrwistości z niedoboru żelaza.
Od kiedy podawać dziecku truskawki?
Truskawki można podawać już niemowlętom, np. w 8-9. miesiącu życia, tym bardziej mogą je jeść ponadroczne dzieci. Warto jednak pamiętać, że truskawki bywają silnym alergenem, dlatego na początek podaj dziecku niewielką ilość truskawek i obserwuj, jak na nie reaguję. Warto też pamiętać, że przetworzone truskawki są mniej uczulające (powoduje to wysoka temperatura).
Niestety, sezon na świeże truskawki trwa bardzo krótko, ale można z nich robić przetwory. Świetnie nadają się też do mrożenia.
Póki co jednak przygotuj dziecku pyszne desery z truskawkami.
Czytaj też na Polki.pl: Jak wybierać i myć truskawki?




