Gołąbki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Gołąbki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami to interesująca alternatywa tradycyjnej potrawy zarówno dla wegetarian, jak i dla każdego, kto jest otwarty na kulinarne wyzwania. To danie dla osób, które szukają nowych inspiracji dla tradycyjnych potraw.
- 2 słoiki tuńczyka w oliwie z oliwek (po 160 g),
- 6 liści kapusty włoskiej,
- 180 g ryżu,
- 6 suszonych pomidorów,
- 200 ml sosu beszamelowego,
- sól i pieprz do smaku
Liście kapusty zblanszuj, osusz i wytnij twarde części łodyg. Ryż ugotuj w osolonej wodzie tak, by był półtwardy (al dente) i połącz go z tuńczykiem oraz pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami. Farsz dopraw solą i pieprzem. Z tak przygotowanego nadzienia uformuj kulki i zawijaj je w liście kapusty, tak jak klasyczne gołąbki.
Ułóż je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą i polej sosem
beszamelowym. Zapiekaj kilkanaście minut w temperaturze 180 stopni C aż
wierzchnia warstwa się zarumieni. Smacznego!
Źródło: materiały prasowe indexfood.pl
Sprawdź inne przepisy na dania z ryb