Grillowany przekładaniec z kuskusu i warzyw
Przepis na danie z kuskusu i warzyw.
- edipresse
Opublikowano: czwartek, 8 sierpnia 2013 14:25
Reklama
Reklama
- mały bakłażan
- czerwona papryka
- 4 łodygi selera naciowego
- mała cukinia
- pół szklanki kaszy kuskus
- 100 g piersi indyka ugotowanej lub grillowanej
- oliwa z oliwek
- słodka papryka w proszku
- sól (najlepiej morska)
- pieprz
- świeża bazylia
- suszona mięta
Reklama
Warzywa umyj i oczyść. Grilluj je około 5 minut z każdej strony. Z papryki zdejmij skórkę. Kuskus posól i dodaj pół łyżeczki suszonej mięty, a następnie zalej wodą do powierzchni 1 cm na kaszą. Przykryj pokrywką i poczekaj, aż wchłonie wodę i ostygnie. Ugotowaną pierś indyka i grillowane warzywa pokrój w grubą kostkę. W przezroczystej salaterce na samo dno wyłóż połowę grillowanych warzyw, następnie kaszę, na nią mięso i znowu warzywa. Przygotuj sos: oliwę z oliwek zmiksuj ze słodką papryką, pieprzem, solą morską i świeżą bazylią. Sałatkę polej sosem. Przed podaniem schłódź ją w lodówce – będzie miała wyraźniejszy smak.
Reklama
Reklama
Reklama