Reklama
  • mały bakłażan
  • czerwona papryka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • mała cukinia
  • pół szklanki kaszy kuskus
  • 100 g piersi indyka ugotowanej lub grillowanej
  • oliwa z oliwek
  • słodka papryka w proszku
  • sól (najlepiej morska)
  • pieprz
  • świeża bazylia
  • suszona mięta

Reklama

Warzywa umyj i oczyść. Grilluj je około 5 minut z każdej strony. Z papryki zdejmij skórkę. Kuskus posól i dodaj pół łyżeczki suszonej mięty, a następnie zalej wodą do powierzchni 1 cm na kaszą. Przykryj pokrywką i poczekaj, aż wchłonie wodę i ostygnie. Ugotowaną pierś indyka i grillowane warzywa pokrój w grubą kostkę. W przezroczystej salaterce na samo dno wyłóż połowę grillowanych warzyw, następnie kaszę, na nią mięso i znowu warzywa. Przygotuj sos: oliwę z oliwek zmiksuj ze słodką papryką, pieprzem, solą morską i świeżą bazylią. Sałatkę polej sosem. Przed podaniem schłódź ją w lodówce – będzie miała wyraźniejszy smak.

Reklama
Reklama
Reklama