Reklama

Reklama
  • ½ opakowania hummusu
  • 200 g fileta z piersi indyka
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki mielonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka miodu
  • 3 szczypty soli morskiej
  • 2 szczypty pieprzu

Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę na 4 ćwiartki, a obraną cukinię w podłużne i cienkie kawałki. Wszystkie składniki wraz z pomidorkami koktajlowymi wkładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, kolendrą, mieloną papryką oraz suszonym oregano. Kolejno polewamy je oliwą z oliwek i dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie nabijamy doprawione składniki na patyczki i grillujemy na patelni lub grillu przez około 12 minut, z każdej strony po około 6 minut. Pod sam koniec pieczenia skrapiamy szaszłyki sokiem z cytryny i smarujemy miodem.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na kurczaka dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama