Grillowany szaszłyk z indykiem, warzywami i hummusem
Propozycja na kolację – grillowany szaszłyk z indykiem, warzywami i hummusem. Zawiera duże ilości błonnika oraz białka roślinnego, dlatego bardzo dobrze sprawdza się w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. To idealny dodatek do śniadania, kolacji czy dania głównego.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych Jasmeen, producenta warzyw konserwowych
- ½ opakowania hummusu
- 200 g fileta z piersi indyka
- 1 cukinia
- 1 czerwona cebula
- 8 pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki mielonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka miodu
- 3 szczypty soli morskiej
- 2 szczypty pieprzu
Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę na 4 ćwiartki, a obraną cukinię w podłużne i cienkie kawałki. Wszystkie składniki wraz z pomidorkami koktajlowymi wkładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, kolendrą, mieloną papryką oraz suszonym oregano. Kolejno polewamy je oliwą z oliwek i dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie nabijamy doprawione składniki na patyczki i grillujemy na patelni lub grillu przez około 12 minut, z każdej strony po około 6 minut. Pod sam koniec pieczenia skrapiamy szaszłyki sokiem z cytryny i smarujemy miodem.
Zobacz więcej przepisów na kurczaka dla dzieci