Kolorowa sałatka z ziołowymi grzankami
Kolorowa sałatka z ziołowymi grzankami - sprawdzony przepis
Opublikowano: czwartek, 12 grudnia 2013 13:12
Reklama
Reklama
- pierś z kurczaka
- kilka liści sałaty
- 5 rzodkiewek
- świeży ogórek
- łyżka posiekanego szczypiorku
- kajzerka lub grahamka
- pół łyżeczki mieszanki suszonych ziół: oregano, estragon, słodka papryka
- łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu bez jajek
- sól
- pieprz
Reklama
Mięso upiecz lub ugotuj. Osuszoną sałatę porwij na kawałki, wrzuć do niej pokrojone rzodkiewki i ogórka. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Włóż sałatkę do pojemnika i trzymaj w chłodnym miejscu. Zrób grzanki: bułeczkę pokrój w kostkę, obtocz ją w oliwie wymieszanej z suszonymi ziołami i podsmaż na patelni na złoto. Majonez z jogurtem i szczypiorkiem wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Sos i grzanki zapakuj w oddzielne pojemniki. Sos dodaj do sałatki tuż przed jedzeniem, na końcu wsyp grzanki.
Reklama
Reklama
Reklama