Konfitura malinowa
Maliny są smaczne także w postaci konfitur. Nadają się idealnie jako dodatek do zimowej herbaty czy grzanek.

Opublikowano: niedziela, 22 czerwca 2014 22:03
Reklama
Reklama
- 1 kg malin
- 1 kg cukru
- sok i miąższ z 1 cytryny
Z cukru i wody ugotować gęsty syrop. W czasie gotowania starannie usuwać powstającą pianę. Przebrane owoce wrzucać pojedynczo do gorącego syropu. Zagotować i odstawić na noc. Po tym czasie smażyć konfiturę na wolnym ogniu przez 45 minut. Za każdym razem, gdy na powierzchni syropu pojawi się piana należy ją usunąć. Gotową konfiturę przełożyć do słoików.
Reklama
Sprawdź inne słodkie przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Polecane
Joanna Biegaj
Cytaty i przysłowia
Życzenia, wierszyki i przysłowia na tłusty czwartek: krótkie, ale za to śmieszne i oryginalne!
Tatiana Audycka-Szatrawska, Magdalena Drab
Święta i uroczystości
Tłusty czwartek 2025: tradycje, przesądy i ciekawostki. Ile trzeba zjeść pączków, żeby nie mieć pecha?
Magdalena Drab, Joanna Biegaj