Reklama

Reklama
  • 5 kg wypestkowanych śliwek węgierek
  • 50 dag cukru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 5 czubatych łyżek kakao
  • laska cynamonu

Śliwki umieść w sporym, najlepiej jak najszerszym garnku (aby powierzchnia do odparowywania była duża) z grubym dnem, zasyp cukrem. Jeśli owoce są bardzo słodkie, to nie dodawaj cukru.

Podgrzewaj, aż śliwki zaczną puszczać sok, po czym dodaj cynamon, zmniejsz temperaturę i smaż bez przykrywki przez 2-3 godziny często mieszając, bo mogą się przypalić.

Odstaw do ostygnięcia i kontynuuj smażenie na drugi dzień – też około 2 do 3 godzin.

Kiedy śliwkowa papka zacznie gęstnieć, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i kakao. Dokładnie rozmieszaj.

Gdy powidła będą gotowe (czyli gęste i odpowiednio czekoladowe), wyjmij laski cynamonu.

Nakładaj do wyprażonych w piekarniku, jeszcze gorących słoików i od razu po zakręceniu odstawiaj do góry dnem. Jeśli po ostudzeniu pokrywka jest wklęsła, to nie musisz pasteryzować.

Przepis pochodzi z bloga agatagotuje.pl

Reklama

Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem śliwek
Polecamy: Konfitura jabłkowo-pomarańczowa

Reklama
Reklama
Reklama