W Polsce dynia dojrzewa między wrześniem a listopadem. Właśnie wtedy jest najłatwiej dostępna i najtańsza. W tym okresie najlepiej robić przetwory z dyni. W sklepach świeżą dynię bez problemów możesz zwykle kupić nawet do stycznia.

Reklama

Odmiany dyni dobre na przetwory to dynia figolistna i hokkaido, ale przetwarzać można nawet naszą zwykłą polską dynię. Jeśli tylko nie dodasz do przetworów z dyni nadmiaru ostrych przypraw, to będą nadawać się dla każdego. Warto uważać zwłaszcza na ocet, czyli dynię marynowaną – ocet prawdopodobnie przyczynia się do rozwoju anemii (niedokrwistości). Może też podrażniać żołądek. Dlatego produktów w occie, np. dyni marynowanej, nie powinny jeść niemowlęta i małe dzieci. Ale dorośli w umiarkowanej ilości mogą je jeść ze smakiem i regularnie.

Zastanawiasz się, co można zrobić z dyni? Oto kilka pysznych propozycji, które prozdrowotne właściwości dyni zatrzymają na dłużej.

Przetwory z dyni do słoików

Podstawowym i bardzo uniwersalnym jest puree z dyni. Wystarczy zapasteryzować je w słoiczkach i przechować z powodzeniem przez całą zimę. Puree z dyni to po prostu mus, który może być składnikiem ciasteczek, ciasta dyniowego, chlebów, kluseczków, placuszków z dyni czy serników. Puree z dyni można przygotować na bieżąco, gdy dostępna jest świeża dynia, ale warto mieć w spiżarce kilka słoiczków dyniowego musu. To bardzo ułatwia przygotowywanie dyniowych dań.

Dynia marynowana to klasyczny wytrawny przetwór z dyni. Ponieważ zawiera ocet, nie powinny go jeść małe dzieci oraz osoby mające skłonność do anemii. Do dyni świetnie pasują korzenne przyprawy – cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki. Przyprawy będą idealne właśnie jako dodatek do delikatnej dyni marynowanej.

Zobacz także

Sałatka z dyni do słoików. Warto przygotować pyszną sałatkę, która bez problemów przechowuje się w słoikach. Można podawać ją do obiadu, zamiast szykować warzywny dodatek na bieżąco, ale warto też wyciągnąć ją ze spiżarni, gdy wpadną niespodziewani goście.

Przygotuj:

  • 1 kg miąższu dyni
  • 3 średnie marchewki
  • 3 niewielkie cebule
  • 2 duże słodkie papryki
  • 1 łyżka soli
  • olej rzepakowy

składniki na zalewę do sałatki:

  • 1 szklanka octu winnego (lub jabłkowego),
  • 5 szklanek wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 małe łyżeczki soli,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 4 liście laurowe,
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego.

Dynię i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Cebule skrój w drobną kosteczkę, a papryki w cienkie paseczki. Skrojone i starte warzywa dokładnie wymieszaj w dużej misce, posypując solą. Składniki na zalewę (bez octu) zagotuj w garnku i dodaj ocet. Wlej ciepłą zalewę do warzyw, wymieszaj i odstaw na godzinę. Sałatkę nakładaj do świeżo wyparzonych słoików. Ugniataj warzywa w słoikach, aby były zanurzone w zalewie. Na wierzch każdego słoiczka wlej łyżkę oleju i zakręć słoik. Zapasteryzuj i odstaw. Sałatka potrzebuje ok. miesiąca, aby dojrzeć. Po tym czasie jest najsmaczniejsza!

Przetwory z dyni na słodko

Dżemy i konfitury z dyni królują wśród dyniowych przetworów na słodko. Do dżemów z dyni dla urozmaicenia smaku warto dodawać owoce, np. jabłka (dżem z dyni i jabłek), gruszki czy cytrusy, np. pomarańczę, cytrynę, a także żurawinę. Dżemy i konfitury z dyni można też przyprawiać korzennymi przyprawami, np. goździkami czy cynamonem.

Powidła z dyni. A może masz ochotę na pyszne powidła, które lepiej rozsmarowują się na chlebie niż dżem? Oto przepis.

Przygotuj:

  • kilogram miąższu dyni
  • 1 owoc pomarańczy
  • sok wyciśnięty z jednej sporej cytryny
  • 0,5 kg cukru
  • pół łyżeczki zmielonego imbiru
  • 2 łyżki (czubate) skórki otartej z dobrze wyszorowanej pomarańczy
  • 4 łyżki wody.

Miąższ dyni pokrój w kosteczkę. Wyszoruj pomarańczę, wysusz i zetrzyj skórkę na tarce. Następnie pomarańczę sparz, obierz i podziel na cząstki. Wrzuć do garnka dynię i pomarańczę, dodaj wodę i duś pod przykryciem, aż składniki rozgotują się na jednolitą masę. Tak powstały mus przetrzyj przez sitko, dodaj sok z cytryny, skórkę pomarańczy oraz imbir. Wymieszaj. Smaż całość, często mieszając, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut od zagotowania się wody.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama