Fotolia Przepisy Ciasto dyniowe 07 stycznia 2018 Ciasto dyniowe to świetny pomysł na podwieczorek. A z dodatkiem przyprawy piernikowej smakuje wyjątkowo. I jest zdrowe, bo dynia to wartościowe warzywo. mat. pras Soligrano 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (czyli razowej) 1/2 szklanki owsa ekspandowanego i kilka łyżek do posypania (lub pestki dyni do posypania) 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego) 1 i 1/2 szklanki dyni startej na tarce o grubych oczkach 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy 1 łyżka przyprawy piernikowej 1 łyżka sody oczyszczonej Siemię zblenduj lub zmiel, zalej wrzątkiem i odstaw, by wystygło. Dynię zetrzyj na tarce, wymieszaj składniki. Ciasto przełóż do keksówki, posyp owsem ekspandowanym i polej syropem klonowym. Piecz około godziny w 170 st. C. Czy można jeść truskawki w ciąży? Tak, ale nie zawsze! (czy mogą wywołać uczulenie u dziecka?)