- dynia
- Usuń pestki i skórę z dyni, pokrój ją w mniejsze kawałki i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 160-170 stopni przez ok. 45 minut.
- Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu zblenduj lub zmiksuj dynię w robocie kuchennym.
- Włóż do słoiczków, zakręć je, włóż do garnka z wodą i zagotuj przez ok. 5 minut.
- Wyjmij słoiczki, przewróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Gdy wystygną, wieczko powinno być wklęsłe.
- Przechowuj w chłodnym miejscu.
Tak przygotowana dynia w słoiczkach może bezpiecznie przezimować i nadaje się do ciast, deserów i na zupy z dyni dla niemowląt i dzieci. Możesz ją wymieszać z innymi warzywami, np. z ziemniakiem. Możesz też robić inne przetwory z dyni.
Zobacz też przepis na dynię marynowaną