Quiona czarna z zielonymi szparagami i pomarańczami – sałatka
Quinoa, czyli komosa ryżowa, to świetne źródło żelaza. By była dobra do spożycia, trzeba ją sparzyć przed gotowaniem albo dokldnie przepłukać (lub moczyć przez 15 minut.
- 1 szklanka czarnej quiona (komosa ryżowa)
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki oliwy
- sól, cukier, pieprz
Kaszę przelać gorącą wodą na drobnym sicie. Gotować w proporcji kaszy do wody w stosunku 1:2 przez 25 min. Posolić pod koniec gotowania. Ostudzić.
Szparagi umyć, pozbawić twardych końcówek (obciąć ok. 1/3 szparaga od dołu lub wygiąć szparaga, końcówka sama się odłamie) i umieścić w garnku na stojąco, tak aby 1/3 wysokości szparagów wystawała z główkami ponad wodę (końcówki szparagów są delikatne i ugotują się w samej parze). Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez 3–4 min. Odcedzić, przelać zimną wodą, odciąć końcówki, a resztę pokroić w grube plasterki.
Odciąć skórkę z pomarańczy i wyciąć cząstki. Przekroić każdą cząstkę na połowę.
Połączyć kaszę z oliwą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać z pomarańczami oraz szparagami.
Przepis pochodzi z książki "Kipi kasza" autorstwa Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza. Samo Sedno, 59,90 zł
Sprawdź inne przepisy z wykorzystaniem kasz
Polecamy: Lekka sałatka ogórkowa