Reklama
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 garści rukoli
  • 1 opakowanie sera feta lub sera sałatkowego
  • 1 dojrzały pomidor
  • 3 posiekane orzechy włoskie

na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • pieprz

  1. Do niewielkiego słoika wlej oliwę z oliwek, wodę, ocet winny, dodaj posiekany czosnek, miód, musztardę i pieprz. Zakręć słoik i energicznie potrząsaj tak, aby składniki połączyły się, tworząc gęsty sos.
  2. Na talerzu lub w misce połóż opłukaną rukolę, pokrojony w kostkę ser feta i pomidor, odsączoną ciecierzycę.
  3. Całość polej sosem i posyp posiekanymi orzechami.

Uwaga! Sałatkę najlepiej przyrządzić tuż przed podaniem.

Zobacz także
Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z warzyw dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama