Schab pieczony z grzybami i szpinakiem
Schab pieczony z grzybami i szpinakiem
- mat. pras. Knorr
- 600 g schabu wieprzowego bez kości
- 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 200 g szpinaku mrożonego
- 4 prawdziwki
- cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Mięso oczyść z błon, umyj i osusz. Następnie cienkim długim nożem zrób otwór wzdłuż schabu.
Żeby mięso było dobrze przyprawione posyp je przyprawą Knorr i natrzyj dłonią.
Szpinak odciśnij z wody. Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno, przesmaż na oliwie i dodaj pokrojone w plastry grzyby. Następnie dodaj szpinak. Smaż chwilę razem, dopraw do smaku i odstaw. Jeśli farsz jest zbyt rzadki dodaj łyżkę bułki tartej.
Przygotowanym farszem napełnij mięso, następnie zawiń ściśle w folię aluminiową i obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony. Mięso wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez 35 minut. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj, np. z ryżem lub ziemniakami.
Zobacz też inne przepisy na dania wielkanocne