Sezamowe gofry z awokado i jajkiem
Sezamowe gofry z awokado i jajkiem to proste i szybkie śniadanie, któremu nie oprze się żaden maluch. Niech dziecko się przekona, że gofry można jeść nie tylko na słodko.
- mat. pras. Lubella
Opublikowano: czwartek, 7 listopada 2019 17:15
Reklama
Reklama
- szklanka mąki tortowej, np. Lubella
- 3/4 szklanki maślanki
- 2 jajka
- czubata łyżka sezamu
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 dojrzałe awokado
- 3 jajka ugotowane na twardo
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij z solą na sztywną pianę.
- Mąkę przesiej do miski.
- Dodaj do niej resztę składników i wymieszaj na gładką masę.
- Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
- W nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy upiecz gofry (czas pieczenia zależy od sprzętu, w niektórych gofrownicach jest to np. 3 minuty).
- Awokado i jajka pokrój w plasterki i podaj je na gofrach.
- Posyp natką pietruszki i dopraw solą i pieprzem.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na dania z awokado nie tylko dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama