Reklama

Reklama
  • szklanka mąki tortowej, np. Lubella
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • czubata łyżka sezamu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Białka ubij z solą na sztywną pianę.
  3. Mąkę przesiej do miski.
  4. Dodaj do niej resztę składników i wymieszaj na gładką masę.
  5. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
  6. W nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy upiecz gofry (czas pieczenia zależy od sprzętu, w niektórych gofrownicach jest to np. 3 minuty).
  7. Awokado i jajka pokrój w plasterki i podaj je na gofrach.
  8. Posyp natką pietruszki i dopraw solą i pieprzem.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z awokado nie tylko dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama