Reklama
  • 0,5 kg mąki
  • szklanka cukru
  • jajko
  • 120 g masła
  • szklanka miodu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • lukier i cukierki do dekoracji

Reklama

Na małym ogniu podgrzej miód, cukier i masło, stale mieszając. Uważaj, żeby składniki nie zagotowały się. Zestaw z ognia, gdy cukier się rozpuści, dodaj przyprawę do piernika, wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej z solą, wysyp na stolnicę. Sodę rozpuść w letnim mleku. Do mąki dodaj przestudzoną masę miodowo-maślaną, mleko z sodą, jajko. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne i miękkie. Rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wykrawaj z niego kształt Mikołaja. Ciasteczka układaj na posypanej mąką blasze i piecz w 180°C około 12 minut. Po wystudzeniu pomaluj różnokolorowymi lukrami.
Nasza rada: Do dekoracji możesz użyć lukru białego, zabarwionego barwnikami spożywczymi, lub gotowych lukrów.

Reklama
Reklama
Reklama