Zapiekanka z ryżu, kurczaka i kukurydzy
Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka z ryżu, kurczaka i kukurydzy to propozycja na obiad, którą pokochają nawet największe niejadki - spróbuj!
- Edipresse
- 50 dag piersi z kurczaka
- po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
- 2 łyżeczki curry
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżka mąki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- puszka kukurydzy
- 650 ml bulionu drobiowego
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- łyżka oliwy
- 20 dag ryżu basmati
Piersi kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i obtocz w mieszance papryki w proszku, curry i mąki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pomidory z puszki rozdrobnij. Kukurydzę z puszki odcedź na sitku i przepłucz wodą.
Zagotuj bulion razem z przecierem pomidorowym, dopraw solą i pieprzem, dodaj oregano.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij 5 minut na małym ogniu.
Zwiększ ogień, wrzuć czosnek, piersi kurczaka i obsmażaj je 4 minuty. Następnie dodaj kukurydzę i ryż, wymieszaj i smaż razem przez 2 minuty. Dodaj pomidory i mieszając, smaż przez minutę. Zalej szklanką gorącego bulionu i zagotuj.
Przełóż zawartość patelni do żaroodpornego garnka lub naczynia, zalej resztą bulionu, wymieszaj i zagotuj. Przykryj i wstaw do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika. Piecz przez 35 minut.
Zobacz więcej przepisów na zapiekanki dla całej rodziny