Reklama

Reklama
  • 50 dag piersi z kurczaka
  • po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
  • 2 łyżeczki curry
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżka mąki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • puszka kukurydzy
  • 650 ml bulionu drobiowego
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • łyżka oliwy
  • 20 dag ryżu basmati

Piersi kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i obtocz w mieszance papryki w proszku, curry i mąki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pomidory z puszki rozdrobnij. Kukurydzę z puszki odcedź na sitku i przepłucz wodą.
Zagotuj bulion razem z przecierem pomidorowym, dopraw solą i pieprzem, dodaj oregano.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij 5 minut na małym ogniu.
Zwiększ ogień, wrzuć czosnek, piersi kurczaka i obsmażaj je 4 minuty. Następnie dodaj kukurydzę i ryż, wymieszaj i smaż razem przez 2 minuty. Dodaj pomidory i mieszając, smaż przez minutę. Zalej szklanką gorącego bulionu i zagotuj.
Przełóż zawartość patelni do żaroodpornego garnka lub naczynia, zalej resztą bulionu, wymieszaj i zagotuj. Przykryj i wstaw do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika. Piecz przez 35 minut.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na zapiekanki dla całej rodziny

Reklama
Reklama
Reklama