Reklama
  • 400 g buraków
  • 150 g ziemniaków
  • 100 ml śmietany 36% ­
  • łyżka masła
  • łyżka majeranku suszonego
  • 1 l wody
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • 2 kostki rosołowe ­ (opcjonalnie)
Reklama

Buraki oraz ziemniaki pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na maśle. Żeby uzyskać aromatyczny bulion o bogatym smaku, warzywa zalej litrem wody i dodaj ziele angielskie, listek laurowy, odrobinę soli, pieprz (dopraw kostkami zupę kostkami rosołowymi). Następnie całość zagotuj. Warzywa gotuj do miękkości i zmiksuj na gładki krem. Śmietanę ubij na sztywno. Gotową zupę nalej do talerzy i udekoruj odrobiną śmietany.

Reklama

Zobacz też więcej przepisów na dania z burakami

Reklama
Reklama
Reklama