Reklama

Reklama
  • 500 g dyni hokkaido
  • 1/3 szklanki czarnej quinoa
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki pestek dyni
  • sól, pieprz

Miąższ dyni pokroić w dużą kostkę. Wrzucić dynię na rozgrzaną oliwę i przesmażyć kilka minut. Następnie zalać bulionem i gotować ok. 15 min. Gorący bulion wraz z dynią zmiksować. Dodać mleko i doprawić solą i pieprzem, a następnie podgrzać, ale już nie gotować.
Rozgrzać suchą patelnię. Przez 2 min. prażyć pestki dyni, aby nadać im bardziej wyrazisty aromat.

Kaszę przelać gorącą wodą na drobnym sicie. Gotować w proporcji kaszy do wody w stosunku 1:2 przez 25 min. Posolić pod koniec gotowania Zupę podawać z kaszą i uprażonymi pestkami dyni.

Przepis pochodzi z książki "Kipi kasza" autorstwa Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza. Samo Sedno, 59,90 zł

Reklama

Sprawdź inne wegetariańskie przepisy
Polecamy: Ratatouille

Reklama
Reklama
Reklama