Zupa z dyni z czarną quinoa oraz prażonymi pestkami dyni
Zarówno miąższ dyni, jak i pestki, są kopalnią cennych składników odżywczych. Plus quinoa, która jest dobrym źródłem żelaza.
- 500 g dyni hokkaido
- 1/3 szklanki czarnej quinoa
- 2 łyżki oliwy
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki pestek dyni
- sól, pieprz
Miąższ dyni pokroić w dużą kostkę. Wrzucić dynię na rozgrzaną oliwę i przesmażyć kilka minut. Następnie zalać bulionem i gotować ok. 15 min. Gorący bulion wraz z dynią zmiksować. Dodać mleko i doprawić solą i pieprzem, a następnie podgrzać, ale już nie gotować.
Rozgrzać suchą patelnię. Przez 2 min. prażyć pestki dyni, aby nadać im bardziej wyrazisty aromat.
Kaszę przelać gorącą wodą na drobnym sicie. Gotować w proporcji kaszy do wody w stosunku 1:2 przez 25 min. Posolić pod koniec gotowania Zupę podawać z kaszą i uprażonymi pestkami dyni.
Przepis pochodzi z książki "Kipi kasza" autorstwa Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza. Samo Sedno, 59,90 zł
Sprawdź inne wegetariańskie przepisy
Polecamy: Ratatouille