Ciastka „paluchy wiedźmy”, znane też pod nazwą „paluchy czarownicy” lub „palce teściowej”, idealnie wkomponują się w klimat Halloween . Przepis jest naprawdę prosty. Gwarantujemy, że gotowe ciasteczka w kształcie palców wyjdą straszliwie... pyszne ! W produkcji mogą pomóc dzieci. Przygotujcie niezbędne składniki i do dzieła! Paluchy wiedźmy na Halloween Paluchy wiedźmy robi się szybko, łatwo, a wyglądają bardzo efektownie i... przerażająco! Jesteśmy pewni, że będą hitem każdej halloweenowej imprezy. Dzieci z pewnością je pokochają! Przepis na ciastka „Paluchy wiedźmy” Aby zrobić palce wiedźmy na Halloween, potrzebujesz jedynie kilku produktów. Przygotuj: masło, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i przyprawy do smaku. Paluchy wiedźmy – składniki: 225 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko łyżeczka ekstraktu z wanilii i migdałów 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka soli migdały (jako paznokcie) Paluchy wiedźmy – przygotowanie: Wszystkie produkty (oprócz migdałów) zmiksuj, a następnie zagnieć. Lepkie ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto formuj na kształt palców (pamiętaj, żeby uformować palce mniejsze niż własne, bo w piekarniku zaczną rosnąć). Migdały przetnij na połówki, a następnie umieść na końcach paluchów. Nożem delikatnie zaznacz zgięcia paluchów (robiąc paseczki). Włóż paluchy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz 7-10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Rada dla niecierpliwych: Jeśli nie chcesz lub nie masz czasu czekać, aż ciasto stwardnieje w lodówce, możesz włożyć je do zamrażalnika. Szybciej osiągnie...
Lampion z dyni to obowiązkowy element Halloween. Dynię warto wydrążyć, nawet jeśli nie przepadacie za przebieraniem się w straszne kostiumy. Coś z niej ugotujecie, a dekorację zrobicie przy okazji. Dzieciaki będą miały fajną zabawę. Na filmie pokazujemy, jak krok po kroku zrobić lampion z dyni razem z dziećmi. Wykonanie lampionu jest banalne! My wycinamy typowo halloweenowy motyw, ale możecie wymyślić również inne wzory na lampiony z dyni.
Spis treści:
- Jak zrobić lampion z dyni na Halloween?
- Skąd wziąć szablon na lampion z dyni?
- Lampion z dyni: konserwacja
- Lampion z dyni: co zrobić z wydrążonym miąższem dyni?
Jak zrobić lampion z dyni na Halloween?
Wykonanie lampionu z dyni nie jest trudne, choć przy niektórych czynnościach trzeba użyć nieco więcej siły. Ale to nie szkodzi, możecie podzielić się pracą z innymi członkami rodziny! Mama lub tata może narysować wzór, drugi rodzic (lub wujek czy babcia!) wyciąć lampion z dyni, a dzieci zająć się wyjmowaniem miąższu ze środka. Świetna zabawa gwarantowana!
Wykonanie lampionu z dyni – instrukcja:
1. Najpierw odcinamy wierzch dyni ostrym nożem. Przy tej czynności nieoceniona jest silna ręka. To zadanie zdecydowanie niepolecane dzieciom.
2. Następnie wyjmujemy łyżeczkami miąższ, pozostawiając skórę na tyle grubą, by nie pękła. Co zrobić z miąższem, opisujemy na końcu tekstu).
3. Rysujemy wzór na dyni i ostrym nożem go wycinamy (tu również przyda się pomoc najsilniejszego członka rodziny).
4. Po wycięciu wszystkich elementów do środka dyni wstawiamy mały podgrzewacz.
5. Zapalamy go, nakrywamy lampion dyniowym wieczkiem, gasimy światło i... od razu robi się przyjemnie.
Skąd wziąć szablon na lampion z dyni?
Lampiony DIY (do it yourself) są bardzo modne i przede wszystkim ładne – warto się skusić, nawet jeśli nie jesteście przekonani, czy obchodzić Halloween. W internecie znajdziecie mnóstwo ciekawych i oryginalnych inspiracji, jak wyciąć dynię na lampion. Projektowanie motywu możecie też powierzyć dzieciom. Wystarczy kartka papieru, na której flamastrem narysują wzór, z którego zrobicie szablon na lampion. Rysunek należy wyciąć i odrysować na dyni.
Możecie skorzystać z poniższego wzoru lub wybrać jakiś inny szablon na lampion z dyni.
Lampion z dyni: konserwacja
Dynia się psuje. Halloweenowy lampion w domu wytrzyma maksymalnie tydzień, a często nawet krócej. Zacznie pleśnieć i gnić. Jeśli zależy ci na tym, żeby wydrążona dynia wytrzymała dłużej, możesz wypróbować te sposoby:
- Dokładnie wytrzyj dynię w środku – wilgotna szybciej zacznie pleśnieć.
- Po wydrążeniu zanurz dynię na 24 godziny w wodzie z dodatkiem wybielacza.
- Suchą i potraktowaną wybielaczem dynię posmaruj wazeliną lub olejem roślinnym w miejscach, gdzie była wycinana (Uwaga! Musisz wtedy zrezygnować z wkładania do środka świeczki, bo taka dynia będzie łatwopalna, możesz zastąpić ją lampkami LED).
- Codziennie nawadniaj dynię, aby się nie kurczyła i nie usychała.
- W nocy przechowuj lampion z dyni w lodówce, piwnicy lub innym ciemnym i chłodnym miejscu.
- Kiedy dynia zacznie wysychać, zrób jej lodową kąpiel i mocz ją przez całą noc.
- Staraj się unikać prawdziwych świeczek i podgrzewaczy – one zawsze będą powodować szybsze wysychanie dyni.
- Nie trzymaj dyni na dworze, gdy jest mróz.
Lampion z dyni: co zrobić z wydrążonym miąższem?
Koniecznie go zjedzcie – pod postacią zupy, potrawki, dyniowych placuszków albo np. ciasta. Dynię można przetwarzać na wiele sposobów, a zupą z niej karmić nawet niemowlaki. Pestki możesz uprażyć i zajadać – są bardzo zdrowe. Dynia jest lekkostrawna, zawiera mnóstwo witamin i minerałów, dlatego warto podawać dynię dzieciom już od momentu rozszerzania ich diety. Przez to, że ma grubą skórę, chłonie mało pestycydów, jest bezpieczniejszym źródłem beta-karotenu niż marchewka.
Zobacz także: