Ciasta wielkanocne to przede wszystkim baby. Co powinno jeszcze królować podczas Wielkanocy? Prócz bab, na wielkanocnych stołach nie może zabraknąć typowo polskich mazurków – skromnych lub bardziej wykwintnych. A także serników. Do tego nierzadko dochodzą torty i różnego rodzaju przekładane placki. Przedstawiamy niezawodne przepisy na ciasta wielkanocne, dawne i współczesne (pomyśleliśmy również o wielbicielach ciast siostry Anastazji!). Na pewno znajdziesz coś idealnego na twój stół wielkanocny.

Reklama

Spis treści:

Tradycyjne ciasto wielkanocne: przepisy na babki idealne

Dawniej udana babka była powodem do prawdziwej dumy pani domu. Być może dlatego, że sukces na tym polu wcale nie był taki oczywisty, jak mogłoby się dziś wydawać. Spróbujmy wyobrazić sobie wyrabianie ciasta z dodatkiem minimum 15 jaj, a potem niesienie go w dzieży do najbliższej piekarni (jeśli w domu nie było pieca).

Na Wielkanoc 2023 polecamy dużo prostsze w wykonaniu ciasta, jak:

Jeśli chcesz upiec babkę według przedwojennej receptury na ciasto, podajemy przepis z książki Elżbiety Kiewnarskiej „Ciasta wielkanocne” z 1928 roku.

Zobacz także

Babka łatwa a smaczna wg przedwojennej receptury

  1. Ćwierć kilo najlepszej mąki pszennej przesiać do miski i postawić w cieple, aby się dobrze wygrzała.
  2. Cztery deka drożdży rozprowadzić w szklance śmietanki lub dobrego mleka, zmieszać ten płyn z przesianą mąką, wybić dobrze i postawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
  3. Osiem żółtek ubić do białości z dziesięcioma dekami cukru.
  4. Utłuc z paru łyżkami cukru dwucalowy kawałek wanilji, sklarować osiem deka masła.
  5. Gdy ciasto ruszy, dodać drugie tyle mąki, żółtka z cukrem i łyżeczkę do kawy soli, mleka tyle, aby ciasto nie było zbyt twarde i wyrabiać, aż od rąk odstawać zacznie.
  6. Wlać wtedy masło, pozostawiając go nieco do wysmarowania formy. Wyrabiać dalej, aż masło wsiąknie w ciasto.
  7. Formę wysmarować pozostałym masłem, wysypać bułeczką, nałożyć ciasta do trzeciej części tej formy, postawić w cieple, przykrywając formę złożoną w kilkoro serwetą.
  8. Gdy ciasto wyrośnie na tyle, że się jego objętość podwoi, wstawić w gorący piec.
  9. Jeśli ciasto zdarzone, powinno nie tylko wypełnić formę, lecz ją nawet nieco przerosnąć. Po wyjęciu z pieca babkę kilka minut trzymać w formie, poczem wyłożyć na pokrytą papierami poduszkę.

Ciasta wielkanocne: przepisy na mazurki (skromne lub wykwintne)

Mazurek to kolejne tradycyjne ciasto wielkanocne. Polecamy sprawdzone przepisy na:

Jednym z prostszych przepisów na mazurek z XIX wieku jest mazurek migdałowy tani, według receptury Florentyny Niewiarowskiej.

Mazurek migdałowy tani wg XIX-wiecznego przepisu

Żółtek 10 z pół funtem cukru ucierać przez pół godziny, gdy się zaczną wzdymać i bieleć, dodać pół funta migdałów siekanych. Z temi trochę potarszły, dodać pianę z 10 białek dobrze ubitą, z nią co rychło wymieszać i zlać do formy papierowej, którą wstawić na blasze do pieca. Potem się lukruje i znów na chwilę do pieca wstawia.

Polecamy: Mazurki wielkanocne – pyszne i proste [8 przepisów]

Ciasta wielkanocne: przepisy na serniki i paschy

Wielu z nas po prostu nie wyobraża sobie Wielkanocy bez sernika – pieczonego lub na zimno. Coraz większą popularnością cieszy się też serowa pascha. Do wypróbowania polecają się przepisy na:

Z myślą o poszukiwaczach dawnych smaków, podajemy również przepis na paschę wielkanocną z żelatyną z książki „Kuchnia domowa” z 1976 roku.

Pascha wielkanocna wg przepisu z PRL – wersja udoskonalona

Do przygotowania paschy potrzebne są następujące składniki:

  • 1/2 l śmietanki 30%
  • kilka suszonych moreli
  • 2 łyżki rodzynek
  • ½ kg sera białego trzy razy mielonego
  • 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1 ½ szklanki wody
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Żelatynę należy rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody i wystudzić. Morele i rodzynki opłucz wrzątkiem. Morele pokrój w kostkę i wymieszaj z rodzynkami. Przygotuj gazę, podziel ją na 6 części i wyłóż nią miseczki. Schłodzoną śmietankę 30% ubij, dołóż do niej ser. Dodaj cukier puder, wlej żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj. Do masy wsyp owoce. Wymieszaną masę serowo-owocową przełóż do przygotowanych miseczek. Odstaw na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem wyjmij deser z miseczek przy pomocy gazy. Udekoruj pachę, np. musem z mrożonych truskawek.
W wersji z lat 70. ubiegłego wieku, trudnodostępne bakalie zastępował sok owocowy.

Przepisy na szybkie ciasto wielkanocne

Zapewniamy, że są ciasta wielkanocne, których przygotowanie zajmie ci naprawdę niewiele czasu. Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na:

Szybkie ciasto wielkanocne w stylu siostry Anastazji

Proponujemy złocisty, kokosowo-kremowy wypiek wprost rozpływający się w ustach oparty o przepis siostry Anastazji. Aby go przygotować, potrzebujesz:

Na ciasto:

  • ½ szklanki cukru
  • 100-125 gram ZIMNEGO, dobrego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 średnie jajka
  • szczyptę soli
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę budyniową:

  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 l mleka
  • 4 łyżki stołowe drobnego cukru

Na masę kokosową:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 125 dobrej jakości masła

Ze składników na ciasto zagniatamy półkruche ciasto i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ze składników na masę budyniową przygotowujemy budyń (wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując ilość składników podaną w przepisie na masę). Masę rozprowadzamy na cieście.
By zrobić masę kokosową, oddziel żółtka od białek. Masło rozpuść w rondelku i przestudź. Białka ubij, pod koniec dodając cukier, a potem żółtka z wystudzonym masłem i wiórki kokosowe. Masę kokosową rozprowadzamy na masie budyniowej. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. 40 minut.

Bez względu na to, które z przepisów na ciasta wybierzesz, życzymy, by święta wielkanocne w 2023 roku były pełne słońca i radości.

Źródła:
Dobra kuchnia. T. 1. Warszawa 1976
E. Kiewnarska: Ciasta wielkanocne. Warszawa 1928
F. Niewiarowska: Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych, a mianowicie: bab, placków, mazurków, tortów oraz strucli, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaków do kawy, herbaty i czekolady. Lwów 1874

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama