W czasie, gdy spodziewasz się potomstwa, twoja dieta ma jeszcze większe znaczenie niż wcześniej – decyduje nie tylko o twoim zdrowiu, ale również twojego dziecka. Stąd wymowne określenie, że ciężarna je dla dwojga. Wszystko, co dostarczasz w okresie ciąży swojemu organizmowi wraz z pożywieniem, przenika przez łożysko i albo pomaga, albo... szkodzi maleńkiemu człowiekowi. Sprawdź, czego nie jeść w ciąży, a co ograniczyć.

Reklama

1. Alkohol

Wiadomo, że nawet małe dawki alkoholu mogą przenikać do krwi płodu. W efekcie picie alkoholu w ciąży może spowodować u dziecka tzw. alkoholowy zespół płodowy, czyli FAS. Jego skutkiem jest m.in. opóźnienie rozwoju, niska masa urodzeniowa, nieprawidłowy rozwój mózgu czy serca.

2. Surowe mięso

W ciąży nie wolno jeść surowych i półsurowych produktów mięsnych. Mogą się w nich znajdować drobnoustroje odpowiedzialne za takie choroby jak odzwierzęca toksoplazmoza oraz listerioza. Są one groźne dla nienarodzonego dziecka. Mogą doprowadzić do uszkodzeń w układzie nerwowym.

3. Sery pleśniowe

Sery dojrzewające i pleśniowe to potencjalne źródła listerii – bakterii wywołującej listeriozę. Przyszłe mamy są bardziej podatne na tę chorobę, a jej ciężkie przypadki mogą wywołać przedwczesny poród, infekcję u noworodka czy uszkodzenia neurologiczne. Z tego względu przez 9 miesięcy powinnaś jeść tylko przetwory z pasteryzowanego mleka krowiego, koziego i owczego.

4. Napoje gazowane

Cola i pepsi zawierają kofeinę, dwutlenek węgla, który w dużych ilościach podrażnia przewód pokarmowy, fosforany, pogarszające wchłanianie wapnia, a także duże ilości cukru. Mirinda, fanta czy tonik są sztucznie barwione i aromatyzowane. Zawierają benzoesan sodu, który podrażnia śluzówkę żołądka. Picie napojów gazowanych w ciąży może zaszkodzić organizmowi przyszłej mamy i nie zapewnia nic, czego potrzebuje dziecko.

Zobacz także

5. Kawa i napoje z kofeiną

Kofeina wypłukuje z organizmu witaminy z grupy B, witaminę C, wapń, potas, cynk. Podnosi ciśnienie krwi. Jeśli jesteś zdrowa i nie masz nadciśnienia, możesz czasem wypić filiżankę słabej kawy z mlekiem. Częste picie kawy w ciąży, jak wskazują najnowsze badania, zwiększa ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu i niskiej masy ciała noworodka.

6. Sztuczne słodziki

Choć nie wykazano szkodliwego wpływu na płód ich umiarkowanego spożycia, lepiej z nich zrezygnuj. Głównie dlatego, że sztuczne słodziki są odżywczo bezwartościowe. Uważnie czytaj etykietki produktów: często w tych reklamowanych jako niezawierające cukru są sztuczne substancje słodzące.

7. Słodycze

Mają niewiele wartości i są kaloryczne. Lepiej jeść suszone owoce lub ciasta domowe. Staraj się unikać ciastek kupowanych w sklepie. Zawierają niezdrowy utwardzony tłuszcz cukierniczy, w którym są izomery trans kwasów tłuszczowych. Mogą one niekorzystnie wpływać na rozwój dziecka – hamują przyrost masy ciała, zaburzają przemiany nienasyconych kwasów tłuszczowych potrzebnych do budowy mózgu.

Co jeść w ciąży – radzi ginekolog:

Zobacz też: Co jeść w ciąży – zdrowa dieta bez wydziwnień
[CMS_PAGE_BREAK]

8. Wędliny, wędzone ryby

Postaraj się je jeść najwyżej jeden, dwa razy w tygodniu. Wędzone produkty zawierają bowiem rakotwórcze nitrozaminy i mają dużo soli (to jedna z przyczyn nadciśnienia). Unikaj gorszej jakości wędlin (mają najwięcej soli oraz sztucznych dodatków) i parówek. Zastąp je pieczonymi, duszonymi, gotowanymi mięsem oraz rybami.

9. Fast foody

To tzw. puste kalorie, często szkodliwe – ze względu na obecność dużych ilości soli, izomerów trans kwasów tłuszczowych oraz sztucznych dodatków. Duży hamburger prawie w jednej trzeciej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kalorie w ciąży i w połowie na tłuszcze!

Jak nie urodzić przed terminem – sprawdź, kiedy ryzyko rośnie

10. Niebezpieczne „E”

Staraj się nie kupować zbyt dużo żywności zawierającej konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty. Mogą one wywoływać odczyny alergiczne, biegunki, zaburzenia żołądkowe. Uważaj zwłaszcza na:

  • Benzoesan sodu. Dodawany do konserw, dżemów, majonezów. Może powodować alergię.
  • Kwas fosforowy, fosforan sodu. Obecne w proszkach do pieczenia i napojach typu cola. Pogarszają wchłanianie żelaza, często wywołują zaburzenia trawienia.
  • Glutaminian sodu. Dodawany do napojów, zupek i innych dań (np. sosów) w proszku, konserw. Poprawia ich smak, może jednak powodować skórne reakcje alergiczne.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama