Kwas foliowy – dlaczego jest tak ważny dla kobiet w ciąży?
Kwas foliowy ma ogromne znaczenie w zapobieganiu wrodzonych wad układu nerwowego. Zobacz, w jakich dawkach powinny go przyjmować kobiety w ciąży i w jakich produktach spożywczych jest go najwięcej.
Niestety kwas foliowy jest trudno przyswajalny i łatwo ulega rozkładowi pod wpływem wysokiej temperatury (z pożywienia przyswajamy go w 50%). Dieta bogata w folacynę zwykle dostarcza około 0,15-0,25 mg tej witaminy, dlatego zwykle zaleca się kobietom w ciąży również suplementację tej witaminy. Dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy u kobiet w ciąży wynosi 0,4 mg.
Zobacz także: Ciąża: dieta bogata w kwas foliowy – gotowy jadłospis!
Kwas foliowy - jakie jest dzienne zapotrzebowanie?
Odpowiedni poziom kwasu foliowego jest niezwykle istotny w pierwszych tygodniach ciąży, kiedy zachodzi proces organogenezy, czyli kształtowania się narządów dziecka. Przyjmuje się, że każda kobieta – co najmniej 6 tygodni przed planowaną ciążą i do końca drugiego trymestru ciąży – powinna przyjmować 0,4 mg kwasu foliowego. Kobiety otyłe (BMI ponad 30) powinny przyjmować większą dawkę uzgodnioną z lekarzem prowadzącym ciążę.
Kobiety, które urodziły dziecko z wadą układu nerwowego, przed kolejną ciążą powinny przyjmować kwas foliowy w dawce 4,0 mg dziennie (oczywiście po konsultacji z lekarzem prowadzącym ciążę.
Kwas foliowy jest witaminą rozpuszczalną w wodzie i jego nadmiar wydalany jest z moczem, dlatego też nie ma niebezpieczeństwa przedawkowania go.
Kwas foliowy - jakie ma znaczenie dla kobiet w ciąży i dla ich dziecka?
Kwas foliowy (witamina B9), czyli folacyna, jest jedną najważniejszych witamin dla kobiet planujących potomstwo. Niezbędną dla prawidłowego rozwoju płodu. Kwas foliowy:
- reguluje rozwój komórek nerwowych w okresie płodowym (bierze ona udział w wytwarzaniu kwasów nukleinowych, wewnątrzkomórkowych substancji niezbędnych dla prawidłowego podziału komórek rosnącego płodu);
- zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu i ryzyko małej masy urodzeniowej dziecka;
- zwiększa odporność, ponieważ bierze udział w powstawaniu i funkcjonowaniu białych krwinek;
- poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego;
- wraz z witaminą B12 współuczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek, przeciwdziała anemii, pobudzając procesy krwiotwórcze.
Kwas foliowy – jakie są objawy niedoboru?
Niedobór kwasu foliowego może prowadzić do niedokrwistości (anemii) oraz zmian w szpiku kostnym. Osoby, które mają za mało kwasu foliowego, mogą być nerwowe, osłabione, mogą mieć trudności z zasypianiem i zapamiętywaniem. Niedobór tej witaminy w czasie ciąży może prowadzić do wad rozwojowych układu nerwowego u płodu, takich jak: bezmózgowie, przepuklina mózgowo-rdzeniowa, rozszczep kręgosłupa.
Polecamy: Monika Mrozowska o diecie dla kobiet w ciąży
Kwas foliowy – w których produktach jest go najwięcej?
Najwięcej kwasu foliowego jest w roślinach strączkowych i ich nasionach (fasoli, soczewicy, grochu i soi), zielonych warzywach liściastych (sałacie, kapuście, brukselce, szpinaku), brokułach, szparagach, natce pietruszki, pszenicy. Niewielka ilość folianów znajduje się też w pomarańczach, pełnoziarnistym pieczywie, otrębach, płatkach owsianych, pomidorach, mleku, jogurcie, serach, jajkach oraz tłustych rybach.
Wróć do talerza