Cholina w ciąży. Czym skutkuje jej niedobór?
Przyjmowanie choliny w ciąży jest niezwykle ważne, ponieważ przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu ciężarnej. Cholina jest zaliczana do witamin z grupy B i w trakcie ciąży zapotrzebowanie na nią jest większe. Cholina jest także odpowiedzialna za prawidłowy rozwój płodu.
Kobiety, które spodziewają się dziecka, powinny zwracać szczególną uwagę na poziom choliny w ciąży, ponieważ jej niedobór może przyczynić się do wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka, stanu przedrzucawkowego czy przedwczesnego porodu. Warto zapoznać się z produktami, które są naturalnym źródłem choliny oraz ich właściwym dawkowaniem przez kobiety w ciąży.
Spis treści:
1. Co to jest cholina?
2. Wpływ choliny w ciąży na ciężarną i płód
3. Jaką dawkę choliny powinny przyjmować kobiety w ciąży?
4. Dieta bogata w cholinę dla ciężarnych
5. Czy niedobór choliny w ciąży jest groźny?
Czym jest cholina?
Cholina jest rozpuszczalnym w wodzie składnikiem, który ze względu na swoje właściwości często jest zaliczany do witamin z grupy B. Właściwe stężenie choliny pozytywnie wpływa na pracę wątroby, przemianę materii oraz rozwój mózgu. Cholina jest szczególnie ważna dla kobiet w ciąży, a jej działanie jest porównywalne z dużo bardziej popularnym kwasem foliowym, selenem, kwasem dokozaheksaenowym (DHA) oraz innymi witaminami z grupy B.
Wpływ choliny w ciąży na ciężarną i płód
Właściwy poziom choliny w ciąży odpowiada za prawidłowy rozwój płodu i łożyska, a także prawidłowe funkcjonowanie wątroby przyszłej matki. Cholina pośredniczy w dostarczaniu DHA (kwasu tłuszczowego z grupy omega-3) do płodu. Ponadto jej zażywanie wspomaga przepływ krwi i obniża poziom kortyzolu. To z kolei zmniejsza prawdopodobieństwo występowania cukrzycy u dziecka czy otyłości. Cholina wspomaga także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, gdyż wytwarza acetylocholinę, która jest ważnym neuroprzekaźnikiem, wzmacniającym pamięć i prawidłową pracę mięśni oraz regulującym bicie serca.
Jaką dawkę choliny powinny przyjmować kobiety w ciąży?
Według Insititute of Medicine kobiety w ciąży powinny dziennie przyjmować 450 mg choliny, zaś 550 mg choliny na dobę powinny przyjmować kobiety karmiące piersią. Specjaliści twierdzą, że cholina jest bezpiecznym składnikiem zarówno dla mamy, jak i dziecka, jednak warto trzymać się zalecanej dawki 450 mg na dobę (odpowiednik 4 jajek dziennie).
Dieta bogata w cholinę dla ciężarnych
Cholinę w ciąży najłatwiej uzupełniać poprzez spożywanie produktów takich jak:
- mięso wołowe i drobiowe (68 gram zawiera 222 mg),
- jajka (w jednym jajku 113 mg),
- świeże ryby (w 85 gramach znajdziemy 248 mg),
- kalafior (pół szklanki zawiera 24,2 mg),
- brokuły (pół szklanki zawiera 31,3 mg).
Czy niedobór choliny w ciąży jest groźny?
Lekarze informują, że niedobór choliny w organizmie ciężarnej może powodować wady cewy nerwowej u dzieci, przyczynia się do występowania stanu przedrzucawkowego oraz przedwczesnego porodu, a także niskiej masy cała noworodka. Podkreśla się, że odpowiedni poziom choliny jest niezwykle ważny w podziałach komórkowych u rozwijającego się płodu. Zaburzenia tych podziałów są podłożem powstawania m.in. Zespołu Downa, którego ryzyko występowania zwiększa się nawet ośmiokrotnie w przypadku zaburzeń przetwarzania choliny w organizmie. W przypadku Zespołu Downa kluczowa jest przede wszystkim genetyka, niemniej dowiedziono, że niedobór choliny także zwiększa występowanie tej choroby.
Źródło: nutritional-insight.co.uk
Zobacz także:
- Co jeść w ciąży?
- 10 najważniejszych witamin i minerałów w ciąży
- Co musisz wiedzieć o witaminach?