Reklama

Mdłości w ciąży to średnia przyjemność, a przytrafiają się wielu z nam. I niekoniecznie są to mdłości poranne, powiedzmy to sobie szczerze. Nie dość, że nas mdli przez całą dobę (a największe przegrane wśród nas doświadczają mdłości nawet przez całą ciążę!), to jeszcze są takie potrawy, zapachy czy produkty spożywcze, które wywołują w nas odruch wymiotny. Dlaczego tak się dzieje? Winne są oczywiście hormony, te same, które powodują mdłości w ciąży.

Reklama

Producent aplikacji Lifesum przeprowadził ankietę wśród kobiet w ciąży i stworzył listę jedzenia, które najczęściej wzbudza awersję u ciężarnych - spójrz, czy twoje typy też są na liście ! Bo ciąża to nie tylko zachcianki ciążowe, ale i długa lista rzeczy, od których nas odrzuca...

Drób i czerwone mięso

¼ kobiet, które wzięły udział w badaniu, wskazało na mięso, jako jedzenie, od którego odrzuca je najbardziej. Na szczycie list znalazł się drób, a zaraz po nim czerwone mięso (np. wołowina). Dietetyk z Lifesum tłumaczy to białkiem zawartym w mięsie – być może jest to sposób obrony przed dostarczaniem dziecku zbyt dużych ilości białka (w nadmiarze może szkodzić). Kobiety przyznały, że po porodzie awersja do mięsa mijała, co mogłoby potwierdzać tę tezę.
Pamiętaj! Jeśli odrzuca cię od mięsa, musisz zapewnić sobie odpowiednią ilość białka poprzez inne produkty, np. rośliny strączkowe, orzechy, nabiał. Nie zapomnij też o żelazie, jeśli twoim wrogiem nr 1 jest czerwone mięso!

Ryby i jajka

Na kolejnym miejscu znalazły się ryby i jajka. Być może jest to spowodowane ich zapachem – zmysł węchu w ciąży jest szczególnie wrażliwy i nasze reakcje na niektóre zapachy są silniejsze niż przed ciążą. Ryby i jajka to produkty bogate w składniki odżywcze, m.in. białko i zdrowe tłuszcze. Jeśli ich nie jadasz zastąp je np. awokado i orzechami włoskimi.

Smażone potrawy

Smażone i tłuste potrawy są ciężkostrawne, co może przyczyniać się do mdłości. Nic więc dziwnego, że smażone jedzenie często powoduje awersję u ciężarnych kobiet. Smażone potrawy mogą też przyczyniać się do zgagi – kolejnej częstej dolegliwości w ciąży. Tu akurat nie ma nad czym ubolewać, smażone jedzenie jest niezdrowe, a jest wiele bardziej wartościowych sposobów przyrządzania potraw. Gotuj, piecz, odkryj gotowanie na parze!

Skrobia

Mimo że produkty spożywcze bogate w skrobię są polecane kobietom cierpiącym na mdłości w ciąży, u niektórych z nich takie jedzenie jak biały ryż, ziemniaki czy kukurydza tylko je potęgują.

Dobra wiadomość jest taka, że ta awersja do jedzenia najprawdopodobniej minie po porodzie. Gorsza jest taka, że dieta w ciąży musi być zdrowa i bogata w składniki odżywcze. Dlatego jeśli odrzuca cię od jakiegoś jedzenia, sprawdź, jakie cenne składniki zawiera i zastąp je innym produktem, który jest w nie bogaty.

Zobacz też:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama