Reklama

Czy jedzenie cytrusów w ciąży to dobry pomysł? Wszak to owoce bogate w witaminę C, która pomaga przy wchłanianiu niezbędnego dla prawidłowej ciąży żelaza.

Reklama

Zdarza się, że ciężarne miewają na cytrusy ogromną ochotę – czy to pod postacią soku, sałatki, czy po prostu soczystych, kwaskowatych plasterków. Ba, istnieje nawet przekonanie (choć nie ma na to naukowych dowodów), że apetyt na pomarańcze czy inne cytrusy to oznaka, że urodzi się dziewczynka...

Tymczasem wśród znajomych i na stronach internetowych można znaleźć informacje ostrzegające kobiety w ciąży przed jedzeniem grejpfrutów czy mandarynek. „Słyszałam, że w ciąży nie można jeść cytrusów, bo dziecko będzie miało uczulenie. Czy to prawda? Od kiedy zaczęły się chłodniejsze dni, mam dużą ochotę na pomarańcze, ale boję się je jeść” – pisze do nas Weronika z Krakowa. Jej wątpliwości rozwiewa Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.

Spis treści:

Czy można jeść cytrusy w ciąży?

Zdaniem dietetyczki Pauliny Barros cytrusy powinny na stałe gościć w naszej diecie. Tłumaczy, że owoce cytrusowe to duża dawka witaminy C, beta-karotenu i likopenu (obfitują w nie zwłaszcza czerwone grejpfruty i pomarańcze). Podkreśla też, że to, co najlepsze, nie kryje się w soku, ale w białej, włóknistej części owocu, znajdującej się między skórką a miąższem, czyli albedo. Jest ono doskonałym źródłem flawonoidów i błonnika.

Ale uwaga! Choć cytrusy nie są zakazane w ciąży, należy jeść je z umiarem (maksymalnie 2-3 pomarańcze dziennie lub porównywalną objętość innych tego rodzaju owoców) – wylicza Paulina Barros i dodaje: „Ze względu na kwasy organiczne, które są obecne w owocach cytrusowych, jedzenie cytrusów w ciąży może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe lub je nasilać. Szczególnie dotyczy to II i III trymestru”.

Skutkiem nadmiernego delektowania się pomarańczami czy mandarynkami może być np. uciążliwa zgaga w ciąży, która często i tak daje się we znaki ciężarnym. Dietetyczka przypomina również, że cytrusy zawierają sporo cukru (to kolejny ważny powód, dla którego nie należy przesadzać z ich ilością), a ponieważ mogą być pokryte środkami ochrony roślin – przed jedzeniem zawsze należy je dokładnie umyć, a najlepiej sparzyć.

Cytrusy w ciąży: czy powodują alergię u dziecka?

To prawda, że cytrusy należą do produktów silnie alergizujących, ale ich spożywanie nie powinno powodować alergii u dziecka – wyjaśnia ekspertka. Jeśli przyszła mama sama nie jest uczulona na cytrusy, nie musi rezygnować z urozmaicania nimi swojej diety.

Jakie owoce zaliczamy do cytrusów? W ciąży warto to wiedzieć

Do owoców cytrusowych należą:

  • cytryny,
  • limonki,
  • pomarańcze,
  • grejpfruty,
  • mandarynki,
  • yuzu,
  • bergamotka,
  • pomelo,
  • kumkwaty,
  • klementynki.

Zobacz też:

Reklama
Konsultacja merytoryczna

Paulina Barros

Specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit
Reklama
Reklama
Reklama