Sok z buraka w ciąży – ile pić, na co jest wskazany
Sok z buraka w ciąży może pomóc w zapobieganiu anemii, dodawać energii i wzmacniać odporność. Dobry jest sok świeżo wyciskany, który dla poprawy smaku można przyprawić lub wypić z dodatkiem innych soków. A jeszcze lepszy jest sok z kiszonych buraków.
Sok z surowego lub kiszonego buraka może stanowić cenny składnik diety kobiet w ciąży. Zawiera między innymi kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Choć sok z buraka nie przeniknie do płodu, to organizm matki przekaże dziecku wszystkie cenne składniki zawarte w soku.
Sok z buraka w ciąży – zalety
Najwięcej wartości odżywczych i witamin zawiera świeży, niegotowany sok z buraków. Zatem barszcz i świeżo wyciskany sok z buraków to nie to samo.
Surowy sok z buraka zawiera witaminy: B, C, A i E, mikroelementy: sód, fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk i miedź. Jest przy tym niskokaloryczny, bo ma zaledwie 34 kcal w 100 g.
Skład soku z buraka sprawia, że przypisuje się mu następujące działania prozdrowotne dla kobiet w ciąży:
- wzmacnianie odporności,
- zapobieganie lub wspomaganie leczenia anemii,
- obniżanie ciśnienia krwi,
- łagodzenie zaparć i zgagi,
- wspomaganie tworzenia kolagenu, co wzmacnia rozciągającą się skórę,
- wspomaganie leczenia infekcji,
- łagodzenie kaszlu i chrypki.
Sok z buraka może być stosowany w okresie ciąży nie tylko w profilaktyce chorób, ale również do wspomagania leczenia infekcji. To ważne ze względu na większe ryzyko pojawienia się anemii w ciąży, a w przypadku wystąpienia infekcji – ograniczoną możliwość stosowania leków. W powrocie do zdrowia może pomóc ciężarnym właśnie sok z buraka.
Ile pić soku z buraka w ciąży?
Nie istnieją żadne wytyczne, które mówiłyby o tym, jaką ilość soku z buraka surowego czy kiszonego może lub powinna pić kobieta w ciąży. Jedno jest pewne: żeby sok z buraków działał korzystnie, powinien być spożywany regularnie, najlepiej codziennie. Szklanka soku każdego dnia z pewnością nie zaszkodzi ciężarnej, a być może sprawi, że uniknie ona anemii i zaparć albo szybciej wyzdrowieje z infekcji.
Przeciwwskazaniem do picia soku z buraka w ciąży są:
- choroby reumatyczne,
- kamica nerkowa,
- dna moczanowa,
- niskie ciśnienie krwi.
Buraki na anemię w ciąży
Buraki są uznawane za dobre źródło żelaza. Choć żelazo pochodzenia roślinnego (niehemowe) przyswaja się trudniej (wchłanialność 5-10 proc.) niż żelazo pochodzenia zwierzęcego (hemowe, wchłanialność 25-50 proc.), to burak zawiera składnik, który to wchłanianie poprawia. Chodzi o witaminę C, która znajduje się w soku z buraków. Aby dodatkowo wzmocnić wchłanianie żelaza, ciężarna może wzbogacić sok z buraka o natkę pietruszki i dodatek soku z pomarańczy.
Sok z buraków kiszonych w ciąży
Sok z kiszonych buraków jest nieco inny niż sok świeży. Ma przede wszystkim smak, który bardziej przypadnie do gustu wielu osobom, a do tego zawiera mniej cukrów prostych, jest więc zdecydowanie lepszy do profilaktyki cukrzycy i dla cukrzyków. Proces kiszenia nie niszczy witamin ani mikroelementów, za to sprawia, że sok z kiszonych buraków ma właściwości probiotyczne. Z tych powodów może okazać się, że dla kobiet w ciąży sok z buraków kiszonych będzie jeszcze lepszy niż świeżo wyciskany.
Podobnie jak w przypadku soku ze świeżych buraka, nie ma żadnych zaleceń dotyczących ilości soku z buraków kiszonych, jakie może czy powinna wypijać ciężarna. Są za to takie same przeciwwskazania – patrz wyżej.
Przepisy na sok z buraka dla kobiet w ciąży
Sok z buraka i pomarańczy
To sprawdzony przepis na pyszny i zdrowy napój, który w ciąży będzie działał profilaktycznie.
Wyciśnij sok z 2-3 surowych buraków i jednej pomarańczy. Zmieszaj je. Dodaj 2-3 plasterki imbiru i dużą szczyptę świeżej natki pietruszki. Całość zmiksuj.
Pyszny koktajl buraczano-gruszkowy
Przygotuj:
- pół szklanki soku z kiszonych buraków
- jednego niedużego surowego buraka pokrojonego w kawałki
- 2 gruszki pokrojone w cząstki
- łyżeczkę miodu
Całość wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę
Sok z buraka, marchwi i jabłek
Wyciśnij sok z 4 buraków, 2 marchewek i jabłka. Dodaj 2 -3 plastry imbiru i garstkę posiekanej kolendry. Całość zmiksuj.
Zobacz także: