Bób dla niemowlaka: od kiedy i jak podawać? 5 przepisów lekkich dla brzuszka
Bób dla dzieci to świetna przekąska, ale nie każdy wie, jak go podawać, by nie zaszkodził. Wiele mam zastanawia się też, czy bób nadaje się dla niemowlaka, bo choć jest zdrowy, to może powodować problemy z brzuszkiem i działać wzdymająco. Wyjaśniamy, od kiedy i jak dawać bób dziecku.

Bób dla dzieci to dobry pomysł, o ile dziecko jest wystarczająco duże, by go strawić i nie nabawić się problemów gastrycznych. Niektórzy sądzą, że bób nadaje się już dla niemowlaka, bo ma wyjątkowe właściwości i jest bardzo zdrowy. To prawda, ale przepisy z bobem są raczej przeznaczone dla nieco starszych dzieci. A zatem od kiedy i jak podawać bób dziecku?
Spis treści:
- Od kiedy bób dla niemowląt?
- Bób w diecie dziecka: jakie ma właściwości?
- Jak ugotować bób dla dzieci?
- Przepisy na bób dla całej rodziny
Od kiedy bób dla niemowląt?
Nie wiesz, od kiedy dawać bób dziecku? Najbezpieczniej będzie, jeśli maluch po raz pierwszy spróbuje bobu po skończeniu 12 miesięcy. Takie zalecenia są zgodne ze schematem żywienia. Bób nie nadaje się dla niemowlaka ze względu na swoje wzdymające właściwości. Zanim przygotujesz bób dla dziecka, upewnij się, że maluch nie ma problemów żołądkowych, np. nie cierpi na refluks żołądkowo-przełykowy. Warto też wiedzieć, że ugotowany bób ma wysoki indeks glikemiczny, jego jedzenia powinny więc unikać osoby chore na cukrzycę.
Bób w diecie dziecka: jakie ma właściwości?
Bób jest zdrowy i wartościowy, dlatego warto wprowadzać go do diety dzieci. To roślina strączkowa bogata w składniki odżywcze:
- białko;
- witaminy C, B1, B2, B3, B, E;
- mikroelementy (cynk, żelazo);
- makroelementy (fosfor, wapń, magnez, potas).
Nic dziwnego więc, że bób jest dobry dla zdrowia dzieci – rocznych i starszych. Właściwości bobu nie ograniczają się jedynie do dawania uczucia sytości, ta roślina ma także liczne właściwości lecznicze. Bób:
- pomaga w leczeniu anemii;
- usprawnia pracę układu krążenia;
- reguluje ciśnienie krwi;
- chroni przed nowotworem jelita grubego.
Poza tym bób, jedzony w rozsądnych ilościach, z powodzeniem może zastąpić np. makaron czy ryż dla dziecka.
Jak ugotować bób dla dzieci?
Jeśli dopiero zaczynasz wprowadzać bób do diety dziecka, rób to powoli i z umiarem. Podawaj bób w niewielkich ilościach, po kilka ziaren, i obserwuj reakcje dziecka. Bób dla dzieci trzeba ugotować do miękkości (ok. 15 minut, aż skórki będą pomarszczone). Lepiej też, aby dziecko nie jadło skórek bobu, bo mogą wzdymać i powodować ból brzucha.
Uwaga, aby zmniejszyć wzdymające działanie bobu, przed gotowaniem namocz ziarna w gorącej wodzie. Pozostaw bób w wodzie na ok. godzinę, a potem odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj.
Przepisy na bób dla całej rodziny
Wypróbuj te przepisy z bobem dla dzieci, póki trwa sezon! Bardzo możliwe, że w połączeniu z ulubionym makaronem albo jako nadzienie pierożków bób prędzej zasmakuje twojemu dziecku.
Sałatka z bobem
Kto nie lubi makaronu? Jeśli połączymy go z bobem i fetą, otrzymamy lekki, ale sycący lunch dla wszystkich domowników. Idealna jako dodatek do pieczonego kurczaka. Oto, jak przygotować tę wyjątkową sałatkę makaronową:
Składniki:
- 300 g bobu
- pęczek szparagów
- 100 g fety
- pestki słonecznika
- oliwa z oliwek
- szalotka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ugotuj bób i szparagi. Ostudź warzywa - bób obierz ze skórki, a szparagi pokrój na kawałki. Posiekaj szalotkę, a ser feta pokrój w kostkę.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki: bób, szparagi, szalotkę i fetę.
- Polej oliwą z oliwek, delikatnie wymieszaj, a następnie posyp prażonymi pestkami słonecznika.
- Podawaj na świeżo, najlepiej schłodzoną.
Hummus z bobu
Klasyczny hummus robi się z ciecierzycy. Jednak z innych strączkowych też wyjdzie pyszna pasta. Jedynym kłopotem będzie obranie bobu, ale dla wprawnych rąk to nic trudnego. Oto przepis na pyszny hummus z bobu.
Składniki:
- 1 kubek bobu
- 8 suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
- 2 łyżki tahini
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 małej czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 7 łyżek wody
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj litr wody z odrobiną soli i cukru. Do wrzątku wsyp bób i gotuj 10 minut od momentu zagotowania. Następnie odcedź, ostudź i obierz.
- Obierz ząbek czosnku.
- Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gotową pastę najlepiej podać w płaskiej miseczce.
Uwaga! Jeśli używasz suszonych pomidorów bez zalewy, przed przygotowaniem hummusu zalej je gorącą wodą na 15 minut. Odcedź i dodaj do pozostałych składników.
Pasta z bobu na kanapki
Polecamy przepis na pyszną i uniwersalną pastę z bobu. Doskonała zarówno jako dodatek do kanapek i tortilli:.
Składniki:
- 400 g bobu
- 30 g masła lub kilka łyżek oliwy
- mała cebula (ominąć dla najmłodszych)
- świeży koperek (drobno posiekany, zamiast cebulki)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Umyj bób, a następnie ugotuj go do miękkości.
- Obierz bób ze skórek.
- Zmiksuj bób na pastę, dodając masło lub oliwę oraz ulubione przyprawy.
- Jeśli wolisz, rozgnieć bób widelcem – ugotowany bób jest wystarczająco miękki, a pasta nie musi być idealnie gładka.
- Na końcu dodaj poszatkowaną cebulkę i wymieszaj.
Kaszotto dla malucha z kurczakiem i bobem
Maluszki uwielbiają różne kasze, bo łatwo je zajadać rączkami. W połączeniu z kurczakiem i bobem, to pyszne i zdrowe danie, idealne na obiad dla malucha.
Składniki:
- 100 g piersi z kurczaka
- 100 g ulubionej kaszy np. bulgur, jęczmiennej lub kuskus
- 100 g bobu
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku lub tymianku (opcjonalnie)
- papryka słodka
Przygotowanie:
- Kaszę przepłucz pod zimną wodą, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Bób gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut. Po ugotowaniu obierz go ze skórek.
- Pierś z kurczaka pokrój na drobną kostkę. W razie potrzeby mięso posyp słodką papryką i suszonymi ziołami.
- Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie smaż kawałki kurczaka przez kilka minut, aż będą dobrze usmażone. Kurczaka w przyprawach możecie upiec w piekarniku lub w air fryerze.
- Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj je na patelnię i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
- W dużej misce wymieszaj ugotowaną kaszę, bób, kurczaka z warzywami, dodaj majeranek i delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą (jeśli chcesz).
Puree z bobu i ziemniaków
Składniki:
- 100 g bobu (świeżego lub mrożonego)
- 2 średnie ziemniaki
- pół łyżki masła
- sól do smaku(opcjonalnie)
- 1-2 łyżki wody
Przygotowanie:
- Bób ugotuj w osolonej wodzie przez około 10-15 minut, aż będzie miękki. Następnie obierz go ze skórek.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (około 10 minut).
- Odcedź ziemniaki i bób, a następnie zmiksuj je razem z masłem na gładkie puree. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj odrobinę wody.
- Podawaj na ciepło jako zdrowy dodatek do ryb lub mięs.
Rozszerzanie diety niemowlaka może być stresujące, zwłaszcza gdy wyprowadzacie produkty wzdymające, takie jak bób. Obawy rodziców budzą także szparagi. Zanim podasz je maluchowi, warto skorzystać z rad doświadczonych rodziców i przepisów na dania ze szparagami w roli głównej.
Zobacz też: