Gdzie szukać pomysłów na dania dla dziecka? 8 inspirujących książek
Nie raz i nie dwa zastanawiałaś się już, co ugotować dla dziecka? Jego dieta, nie dość że zdrowa, powinna być też urozmaicona. Poza tym dzieci szybko nudzą się, jeśli podajesz im wciąż to samo. W wymyślaniu dań dla dziecka pomogą ci książki.
1 z 9
Nikt, a już na pewno dziecko, nie lubi nudy na talerzu. Najlepiej byłoby, gdybyś codziennie mogła zaskoczyć je jakimś oryginalnym daniem... Zwłaszcza jeśli dziecko jest niejadkiem! Tylko skąd czerpać inspiracje, jeśli na co dzień przy małym dziecku i tak jest mnóstwo roboty? Pewnie często nie starcza ci czasu nawet na bardziej podstawowe czynności. To prawda, ale czasem wystarczy tylko jedna książka, by się zainspirować i zacząć nie tylko zdrowo gotować, ale też robić to z przyjemnością.
Oto 8 ciekawych książek, które ukazały się na naszym rynku w ostatnich miesiącach. Być może dzięki nim dowiesz się czegoś nowego o diecie, wymyślisz jakieś absolutnie przebojowe dania, które twoje dziecko będzie jeść z przyjemnością, albo znajdziesz patent na swojego małego niejadka. Wystarczy jeden wieczór, by przejrzeć książkę, zaplanować coś na kolejny dzień, a potem... być może gotowanie zacznie być dla ciebie przyjemnością?
Zobacz też: Kuchenny niezbędnik młodej mamy
2 z 9
Nie przesadzaj, nie przesładzaj!
Poradnik - jak prosto, bezpiecznie, bez awantur i płaczu ograniczyć cukier w diecie dziecka. Autorzy zachęcają do zrealizowania sprawdzonego w praktyce pięcioetapowego programu ograniczania cukru w diecie dzieci. W książce znajdziesz sugestie, jak stopniowo wycofywać cukier z diety, aby do minimum ograniczyć fizyczne i emocjonalne objawy odzwyczajania od słodkiego, rady, jak zmieniać nawyki żywieniowe dzieci, uczyć je samodzielnego dokonywania zdrowych wyborów i motywować do zdrowego odżywiania, wskazówki, jak wyjaśniać dzieciom w różnym wieku, dlaczego eliminujecie z ich diety większość cukru dodanego, i w jaki sposób planujecie tego dokonać.
J. Teitelbaum, D. Kennedy, Cukier dzieci nie krzepi, wyd. Muza SA, ok. 25 zł
Zobacz też: Czym zastąpić biały cukier w diecie dziecka?
3 z 9
Inspiruj się!
To właściwie książka kucharska z pomysłami na dania dla dziecka w okresie rozszerzania diety, czyli do 6. do 18. miesiąca życia. Warto przejrzeć i zainspirować się, bo nudne lub wciąż te same dania nie zrobią z dziecka smakosza. Książka jest podzielona na rozdziały zawierające przepisy na kolejne miesiące, które są poprzedzone wstępem zawierającym problemy, na które warto zwrócić uwagę w konkretnym czasie. Piękne zdjęcia!
L. Barnes, Gotowanie dla malucha, wyd. Wilga, ok. 40 zł
Zobacz też: 10 produktów, których nie powinno jeść małe dziecko
4 z 9
Uwaga, rodzice niejadków!
Moje dziecko nie chce jeść - to problem, z jakim rodzice najczęściej zwracają się do lekarzy. W tej książce autor odpowiada na pytania rodziców zaniepokojonych tym, ile jedzą ich dzieci i jak przybierają na wadze. Wyjaśnia, dlaczego czasem dzieci odmawiają jedzenia, przestrzega przed pułapkami siatek centylowych i tłumaczy, jak procesy wzrostu i aktywność fizyczna wpływają na zapotrzebowanie kaloryczne. To praktyczny poradnik dla rodziców dzieci od niemowlęcia do przedszkolaka.
C. Gonzalez, Moje dziecko nie chce jeść, wyd. Mamania, ok. 35 zł
Zobacz też: Brak apetytu u dziecka - 10 przyczyn
5 z 9
Dziecko na diecie roślinnej
„Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce” to kolejna książka na polskim rynku, która przekonuje, że dieta roślinna wpływa pozytywnie na zdrowie i rozwój u dzieci. Jej autorka dr Leanne Campbell jako mama dwóch synów przekonuje, że jedzenie jakie proponuje służy nie tylko odżywianiu, ale również jest smaczne i zdrowe. Ta książka to zbiór 120 unikalnych receptur na smakowite dania na bazie roślin i z minimalnym wykorzystaniem cukru i soli. To także zbiór praktycznych porad jak oszczędzić czas oraz nie marnować żywności.
Leanne Campbell, Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce, wyd. Galaktyka, ok. 40 zł
Zobacz też: Mały wegetarianin
6 z 9
Artystycznie w kuchni
Książka kucharska dla dzieci - ze zdjęciami autorki tekstu i rysunkami Agaty Loth-Ignaciuk. Z mądrym wstępem o zdrowym jedzeniu, stołowym savoir-vivre'rze i zdrowymi przepisami na dania na każdy z pięciu obowiązkowych posiłków w ciągu. Jest smacznie, artystycznie, nienudno. Dzieci (i dorośli też) powinni pokochać tę książkę.
J. Gorzelińska, Piramida w kuchni, czyli zdrowo gotujemy, wyd. Buchmann, ok. 35 zł
Zobacz też: Gotowanie z dzieckiem
7 z 9
Jak jeść bez chemii?
Wydaje ci się, że od produktów udających jedzenie nie ma odwrotu, a przygotowywanie jedzenia wyłącznie że świeżych produktów jest w dzisiejszych czasach niemożliwe? Błąd! Autorka tej książki dzieli się swoim osobistym doświadczeniem, jak pysznie i zdrowo żywić całą rodzinę, chroniąc ją przed chorobami cywilizacyjnymi i łykaniem mnóstwa leków. Podpowiada, które produkty są bezpieczne, a których trzeba unikać. Podaje też proste przepisy na tanie i zdrowe potrawy, które możesz przygotować z produktów dostępnych w pobliskim sklepie. Już teraz możesz zrobić pierwszy krok na nowej drodze życia bez chemii. A dalej będzie już tylko zdrowiej!
Julita Bator, Zamień chemię na jedzenie, wyd. Znak, ok. 33 zł
Zobacz też: Jak zacząć zdrowiej jeść i karmić dziecko?
8 z 9
Rewolucja na talerzach maluchów!
„Zdrowy maluch” to pierwsze kompendium, które pomoże wszystkim rodzicom dzieci w wieku od 6 miesięcy do 3 lat odpowiednio skomponować jadłospis oparty na produktach roślinnych i nabiale. Z tej książki rodzice dowiedzą się także, co można przygotowywać dzieciom i od kiedy bezpiecznie podawać surowe owoce i warzywa. W pierwszej części książki autorki opisują produkty, które można wprowadzić do diety dziecka w wieku od 6 miesięcy do 3 lat. Drugą część stanowią jadłospisy wraz z przepisami dostosowanymi do wieku dziecka. Całość uzupełniają fotografie przedstawiające gotowe potrawy.
Magdalena Sikoń, Monika Skowron, Zdrowy maluch. Poradnik żywieniowy dla rodziców, wyd. Galaktyka, ok. 35 zł
Zobacz też: 7-dniowy jadłospis dla dwulatka
9 z 9
Pycha w 15 minut!
To już kolejna książka Jamiego Oliviera, ale ten kucharz to marka sama w sobie. No i tym razem coś specjalnie dla młodych mam, które nie mają przecież nadmiaru czasu, także na gotowanie. Któż nie chciałby zrobić pysznego obiadu w kwadrans? Filozofia tej książki zamyka się w kilku słowach: ma być szybko, smacznie, niedrogo i zdrowo. Sprawdźcie koniecznie, czy to działa.
Jamie Olivier, 15 minut w kuchni, wyd. Insignis Media, ok. 70 zł
Zobacz też: Obiad w kwadrans