Maliny dla niemowlaka to nie tylko nowy atrakcyjny smak. To także porcja witamin i oswajanie z nową konsystencją. Teraz nie trzeba czekać z ich podawaniem, aż dziecko skończy rok. Warto wprowadzić je do diety wcześniej, a w sezonie, gdy dojrzewają, zrobić na zimę zapasy zdrowych przetworów. Sprawdź, kiedy i jak wprowadzać maliny dla diety dziecka.

Reklama

Maliny dla niemowlaka:

Od kiedy podawać maliny dziecku?

Maliny może jeść już niemowlak w okresie rozszerzania diety. Umownie przyjmuje się, że może to nastąpić w dowolnym momencie między 6 a 12 miesiącem. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami nowości w diecie dziecka powinny pojawiać się nie wcześniej niż w 17 tygodniu życia dziecka i nie później niż w 26 tygodniu. Jeśli niemowlę jadło już kilka produktów innych niż mleko (np. warzywa, jabłko czy banana) i nie występują u niego reakcje uczuleniowe, może zjeść odrobinę malin.

Maliny dla niemowlaka – w jakiej postaci?

Pierwsze maliny najlepiej podać dziecku w postaci przecieru (musu). Aby zrobić przecier z malin dla niemowlaka, owoce najpierw należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą (warto wcześniej obejrzeć je w środku, czy nie mają larw), potem sparz je wrzątkiem (rób to tylko na początku) i przetrzyj przez sito (w ten sposób pozbędziesz się drobnych pestek, które mają owoce).

Przecier z malin można dodać do kaszki (jeśli dziecko już ją je), podać sam lub z odrobiną roztartego banana, który złagodzi smak owoców. Starsze dziecko może jeść maliny z pestkami. Niektóre dzieci mogą nie trawić pestek, nie przestrasz się, kiedy zobaczysz drobne ziarenka w pieluszce.

Zobacz także

Niemowlęciu możesz podać również:

  • duszone maliny – owoce duś pod przykryciem z odrobiną wody, pod koniec zdejmij pokrywkę, by część soku odparowała. Takie owoce możesz dodać do naturalnego jogurtu lub kaszki.
  • kompot z malin – dziecko może wypić go już w drugim półroczu. Nie powinien być słodzony, a owoce powinny być gotowane krótko, żeby był wartościowy.
  • mrożone maliny – z których przyrządzisz przecier lub kompot. Owoce po rozmrożeniu trzeba sparzyć. Najlepiej podawać dziecku owoce zamrożone w domu (z letnich zbiorów z pewnego źródła). Mrożenie jest nie tylko dobrym sposobem zabezpieczenia owoców przed zepsuciem. Podczas mrożenia straty witamin i składników mineralnych są bardzo niewielkie.
  • całe owoce – starsze niemowlę (w 7-8 miesiącu) może jeść surowe nieroztarte maliny, które będzie samodzielnie chwytać rączką. Pilnuj dziecko przy próbach jedzenia, choć maliny są miękkie, jako drobne owoce mogą zwiększać ryzyko zakrztuszenia u dziecka, które dopiero uczy się jeść. –
  • koktajl malinowy – starszemu niemowlakowi możesz dodać mus malinowy razem z roztartym bananem do jogurtu.
  • kisiel malinowy – to pyszny deser, który możesz podać dziecku pod koniec pierwszego roku życia (wypróbuj przepis na kisiel malinowy dla niemowlaka od 11 miesiąca).

Dżem malinowy lub konfiturę z malin podawaj dziecku powyżej półtora roku. Najlepiej jeśli są robione w domu i zawierają jak najmniej cukru (sprawdź przepis na domową konfiturę z malin dla dziecka).

Sok z malin dla niemowlaka

Sok z malin to świetne domowe lekarstwo na przeziębienie. Maliny zawierają kwas elagowy, który pomaga zwalczać wirusy, działają napotnie. Sok malinowy lub herbatę z malin można podawać dziecku przy infekcji i gorączce (jest to tylko uzupełnienie leczenia – chore dziecko powinien obejrzeć lekarz). Sok warto przyrządzić latem ze świeżych owoców i zamknąć w słoiki na zimę (wypróbuj przepis na zdrowy sok malinowy dla dziecka). Kupowane soki często zawierają bardzo dużo cukru.

Niemowlęta nie powinny pić soku, nawet bardzo zdrowego, przyrządzonego w domu. Według aktualnych zaleceń najlepszym napojem dla dzieci w pierwszym roku życia jest woda. Sok bez cukru, tzw. przecierowy, można podać dziecku po 12 miesiącu (tak zaleca Amerykańska Akademia Pediatryczna).

Ile malin może zjeść niemowlę?

Jeśli niemowlę je maliny pierwszy raz, zacznij od małej ilości (pół łyżeczki przecieru z malin) i uważnie obserwuj dziecko. Z dnia na dzień możesz stopniowo zwiększać porcję. Dziecku, które nie skończyło roku wystarczy dziennie ok. 150 g musu. Taką porcję owoców możesz podać w całości przy jednym posiłku lub podzielić na dwa razy. Po pierwszym roku życia dziecko może jeść owoce 2–3 razy dziennie jako dodatek do posiłków lub przekąskę (świetnie zastępują niezdrowe słodycze). Choć owoce są zdrowe, nie należy przesadzać z ich ilością. Skutkiem nadmiaru owoców w diecie dziecka (także soku) może być biegunka (nazywaną biegunką pędraków) lub słabszy apetyt przy głównych posiłkach.

Zanim sięgniesz po maliny, oswój dziecko ze smakiem warzyw (to ma znaczenie, bo dzieci, które najpierw dostają owoce, potem trudniej akceptują smaki jarzyn). Taką kolejność podawania produktów niemowlakowi zalecają eksperci.

Czy maliny mogą uczulać?

Maliny, jako owoce pestkowe, uznawane są za potencjalnie częściej alergizujące. Kiedyś ich jedzenie zalecano dopiero po 1 roku. Teraz dzieci mogą otrzymać je wcześniej (dotyczy to także truskawek, które uważane są za bardziej uczulające niż maliny). Nie ma przekonujących dowodów naukowych na to, że opóźnione podawanie produktów uznawanych za alergizujące, chroni przed uczuleniem.

Wprowadzając nowy produkt do diety dziecka, zawsze trzeba je uważnie obserwować i przez okres 3 do 5 dni nie podawać innych nowości. Gdyby maluch zareagował alergicznie (pojawi się wysypka na ciele, ból brzuszka, biegunka), łatwo będzie ustalić przyczynę tych objawów. ​Wtedy trzeba wycofać owoc z diety. Warto wiedzieć, że właściwości alergizujące owoców zmniejsza ich ugotowanie – jeśli obawiasz się alergii, możesz zacząć od podawania niemowlęciu duszonych owoców.

Podawanie malin należy skonsultować z lekarzem, jeśli u niemowlęcia wystąpiła wcześniej reakcja uczuleniowa na pokarm, pojawiła się wysypka na skórze, która może mieć związek z alergią.

Właściwości malin i działanie lecznicze

Maliny są dobrym źródłem witamin: C, A, z grupy B, a także żelaza i miedzi. Poleca się je nie tylko przy przeziębieniu (działają napotnie, lekko obniżając gorączkę), ale również przy zaparciach u dzieci (podobnie jak jabłka, śliwki, truskawki, jeżyny i jagody).

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama