Banany są dozwolone podczas karmienia piersią. Właściwości odżywcze i zdrowotne bananów są doceniane od tysięcy lat, dlatego jedzenie bananów podczas karmienia piersią jest zdrowe (przy zachowaniu pewnych środków ostrożności).

Reklama

Banany a karmienie piersią:

Dlaczego warto jeść banany podczas karmienia piersią

Kobieta karmiąca piersią może jeść banany - ze względu na ich właściwości zdrowotne i odżywcze, tak potrzebne w okresie karmienia piersią. Szczególnie warto je jeść zimą i wczesną wiosną, gdy nie ma polskich owoców. Jednak ponieważ zawierają sporo cukru, lepiej nie jeść więcej niż jednego banana dziennie.

Banany to wyjątkowo wartościowe owoce. Zawierają wszystkie najważniejsze witaminy: A, C, E, K, z grupy B, a poza tym magnez (jest ważny dla układu nerwowego), fosfor i wapń (niezbędny dla kości). Bardzo ważnym składnikiem bananów jest potas, który obniża ciśnienie krwi, reguluje rytm pracy serca. Banany mają nawet więcej potasu niż pomidory. Banany są też bardzo dobre na żołądek, ułatwiają leczenie biegunki. Ze względu na dużą zawartość pektyn przyczyniają się też do obniżenia poziomu cholesterolu.

Co zyska z jedzenia bananów mama karmiąca piersią

Banany mogą okazać się dla karmiącej mamy bardzo cennym produktem. Nie chodzi tylko o zdrowie, ale o to, co na ich jedzeniu może zyskać młoda mama. Nie dość, że to gotowa, łatwo dostępna przekąska, to jeszcze banany mogą:

Zobacz także
  • dodać energii. Ponieważ zawierają cukier, zjedzenie banana szybko podnosi poziom cukru we krwi, co na niektóre kobiety zadziała jak filiżanka kawy.
  • regulować ilość wody w ciele. Zawarty w bananach potas pomaga organizmowi lepiej gospodarować wodą, dlatego ich jedzenie może sprzyjać pozbywaniu się obrzęków w połogu.
  • zapobiegać kurczom mięśni. To także zasługa potasu!
  • zapobiegać wzdęciom. Takie działanie ma zawarty w nich błonnik. Banany są też naturalnym probiotykiem, wspomagają więc prawidłowe działanie jelit.
  • stymulować produkcję hemoglobiny i zapobiegać infekcjom – wszystko to dzięki zawartej w nich witaminie B6.
  • zapobiegać depresji. Banany zawierają tryptofan, który jest niezbędny do produkcji serotoniny – neuroprzekaźnika, który wspomaga dobry nastrój, lepszy sen oraz pamięć.

Banany a karmienie piersią – środki ostrożności

Banany kupowane w Polsce są sprowadzane z Afryki, Azji i Ameryki. Najlepiej je kupować jesienią i zimą, gdy mało jest polskich owoców. Dostępne w Polsce owoce są zrywane zielone, dlatego są mniej wartościowe niż gdyby dojrzały na słońcu. Dojrzewają w trakcie transportu lub w dojrzewalniach. Są też spryskiwane środkami chemicznymi, żeby nie nie zepsuły. Dlatego przed jedzeniem trzeba je dokładnie umyć. Nie jest konieczne odcinanie końcówki banana: to mit, że mogą się tam znajdować lamblie.

Przepisy z bananów dla kobiet karmiących piersią

Najlepiej jeść je na surowo. Można je też jednak dodawać do koktajli mlecznych, sałatek, surówek, można też zrobić ciasto bananowe (dzięki temu dodaje się do niego mniej cukru). Poniżej znajdziesz kilka „bananowych przepisów’’. Zachowaj je na później – przydadzą się też, gdy twoje dziecko będzie już samodzielnie jeść:

O tym co wolno, a czego nie, podczas karmienia piersią:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama