mama, dziecko, zakupy, pieczywo
Panthermedia
Dieta

Dlaczego podajesz dziecku konserwanty?

Aż 91% mam (w badaniu przeprowadzonym przez Instytut Millward Brown) zadeklarowało, że stara się unikać kupowania produktów zawierających substancje konserwujące, dlaczego więc, aż blisko połowa nie pamiętała o sprawdzeniu składu produktu, gdy ostatnio kupowała wodę smakową.

Wyniki badań przeprowadzonych przez Instytut Millward Brown dla marki Kubuś Waterrr pokazują, że istnieje duża różnica pomiędzy deklaracjami mam, a ich decyzją zakupową w kwestii wyboru produktów zawierających konserwanty.
 

konserwanty w diecie dziecka
materiały prasowe



Czy to oznacza, że mamy akceptują konserwanty?

konserwanty w diecie dziecka
materiały prasowe

98% mam biorących udział w badaniu wie, że produkty zawierające konserwanty negatywnie wpływają na zdrowie dzieci.
 
konserwanty w diecie dziecka
materiały prasowe

Temat konserwantów nie jest tak często poruszany w mediach, jak zagadnienia dotyczące sztucznych barwników czy substancji słodzących, dlatego też mamy mają mniejszą wiedzę na ich temat.
"Wynik jest tym bardziej niepokojący, gdyż ankietowane kobiety były mamami dzieci w wieku 3-12 lat, czyli okresie, kiedy to rodzice zmniejszają kontrolę nad tym, co jedzą i piją ich pociechy, w porównaniu do czasu, gdy dzieci były bardzo małe." – komentuje Łukasz Bielewicz, z Instytutu Badawczego Millward Brown.

Konserwanty w produktach

Konserwanty dodaje się do produktów spożywczych, by wydłużyć ich okres trwałości.
Często możemy je znaleźć w produktach, w których się ich w ogóle nie spodziewamy, jak np. wodach smakowych, które kojarzą się tylko z naturalnymi składnikami. Ponieważ konserwanty mogą negatywnie wpływać na zdrowie naszych dzieci, powinniśmy ograniczać spożywanie produktów, które je zawierają.

Czy mamy akceptują konserwanty?

Z wyników opisanych badan jasno wynika, że kobiety nie chcą dzieciom kupować produktów zawierających konserwanty, jednak prawie połowa z nich nie szuka ich w składzie. Ta sytuacja powinna zwrócić naszą uwagę, gdyż świadczyć może, że wiedza w zakresie konserwantów w produktach spożywczych jest wciąż niewystarczająca.

Sprawdź w teście, czy wiesz, jakie produkty kupować, by zdrowo odżywiać dziecko.

Woda z kranu dla niemowlaka – wskazana czy nie? Wyjaśnia ekspert z IMiD

dieta w ciąży
Fotolia
Dieta w ciąży
Co jeść w ciąży: ważne zalecenia eksperta
Kobiety w ciąży wiedzą, jak się odżywiać, ale z tej wiedzy niewiele wynika. Rzadko zmieniają swoją dietę - okazuje się z badań Instytutu Żywności i Żywienia. Od ciebie zależy, czy kiedyś twoje dziecko nie będzie miało nadciśnienia, chorób serca i nowotworów - mówi dr Regina Wierzejska.

To prawda, że w ciąży kobieta nie powinna jeść dużo więcej niż przed ciążą? Tak. W I trymestrze w ogóle nie musi jeść więcej, jeśli chodzi o kalorie. Dopiero w II i III trymestrze powinna jeść dodatkowe 300-400 kcal dziennie. Nie mogą być to jednak byle jakie kalorie, tylko takie z produktów wartościowych, a więc zbożowych z pełnego ziarna , warzyw, owoców, mleka, chudego mięsa, ryb, roślin strączkowych. W ciąży bardzo rośnie zapotrzebowanie na witaminy z grupy B,  jod, witaminę D, żelazo, białko. Żeby to zapotrzebowanie pokryć i żeby spożycie kalorii nie wzrosło, w diecie kobiety w ciąży nie ma miejsca na produkty typu fast food, słodycze, napoje słodzone. Z naszych badań wynika, że 60 proc. kobiet w ciąży za dużo tyje. Nadmierny przyrost masy ciała to nie tylko to, że po porodzie nie wraca się do wagi tak szybko, jakby się chciało. To problem dla dziecka, bo rodzi się za duże. Czytaj też: Dieta na każdy trymestr ciąży (plus jadłospisy) To źle, jeśli noworodek jest duży? Źle. 80 proc. dzieci, które przychodzą na świat z wagą ponad 4 kg, to dzieci mam, które w ciąży przytyły za dużo. W ostatnich 20 latach w Europie średnia masa ciała noworodka wzrosła o 250 g. Dziś wiemy, że zarówno dzieci z niską masą ciała, ważące poniżej 2,5 kg, jak ważące powyżej 4 kg, mają większe ryzyko rozwinięcia w życiu dorosłym cukrzycy , nadciśnienia, otyłości, chorób serca. Jakie produkty są szczególnie zalecane kobietom w ciąży? Warzywa i owoce, mleko, orzechy, chude mięso, ryby, produkty zbożowe z pełnego ziarna, rośliny strączkowe, jak fasola, soczewica – to skarbnica białka, witamin z grupy B, składników mineralnych. Z żywieniowego punktu widzenia są zamiennikiem mięsa. Czytaj też: Dieta w ciąży na każdy miesiąc Wiele młodych kobiet jest dziś wegetariankami. Czy mięso jest konieczne w ciąży? W Polsce nie ma...

Iwonna Niegowska, specjalistka żywienia marki Knorr
Iwonna Niegowska (materiały prasowe)
Dieta w ciąży
Czy produkty instant są bezpieczne dla dzieci i kobiet w ciąży?
Czy produkty instant są bezpieczne dla zdrowia? Czy można je często spożywać? Co oznacza symbol E w składzie produktu? Czy w produktach instant jest zmniejszona zawartość soli? Czym można zastąpić sól? Na te pytania odpowiada Iwonna Niegowska, specjalistka żywienia marki Knorr.

Żyjemy w wielkim pośpiechu, mamy coraz więcej zajęć, coraz mniej czasu. Także na przygotowywanie posiłków. O czym powinniśmy pamiętać w codziennej diecie? Jakich składników nie powinno w niej zabraknąć? Iwonna Niegowska: Nasz organizm, aby prawidłowo funkcjonować, potrzebuje każdego dnia 60 różnych składników odżywczych. Niezbędne są nam białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i witaminy . Niestety nie ma jednego "superproduktu", który dostarczyłby tych wszystkich składników jednocześnie. Zbilansowana dieta to dieta różnorodna, uwzględniająca produkty z różnych grup w odpowiednich ilościach i proporcjach, dostarczająca wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Obecnie tempo życia jest szybsze. Coraz więcej czasu spędzamy w pracy, coraz mniej mamy go na przygotowywanie posiłków. Między innymi dlatego coraz większą popularnością cieszą się proste przepisy, np. na dania z makaronem (polecam program "Prosty przepis na dziś"). Zresztą makarony to doskonałe źródło węglowodanów złożonych, które w zbilansowanej diecie powinny dostarczać ponad 50% kalorii. Zaleca się je spożywać do każdego posiłku, najlepiej w postaci produktów z mąką pełnoziarnistą w składzie. Porcja 100 g ugotowanego makaronu zawiera: węglowodany złożone (skrobię) – 70%-75%, białka – 10-13%, wodę – 12%, błonnik – 2-3%, a także witaminy B1, B2 i PP oraz sole mineralne. Powiększa się oferta produktów gotowych lub instant. Czy są one bezpieczne? Czy mogą je spożywać dzieci (od jakiego wieku) i kobiety w ciąży? Iwonna Niegowska: Wszystkie produkty spożywcze wprowadzane do obrotu muszą być bezpieczne dla konsumentów. Produkty gotowe dla małych dzieci (do 3. roku życia), takie jak soki czy dania w słoiczkach , muszą spełniać specjalne wymagania w odniesieniu do składu i jakości, co jest regulowane przez odrębne przepisy...

bezpieczna żywność
Fotolia
Żywienie
Gotowane w domu czy gotowe ze sklepu - jakie jedzenie jest lepsze dla dzieci?
Coraz więcej mówi się, że żywienie może wpływać - dobrze lub źle - na rozwój i zdrowie dzieci. Nic więc dziwnego, że starasz się wybierać dla malucha jak najlepsze, bezpieczne produkty. Bezpieczne – to znaczy jakie?

Eksperci zapewniają, że żywność dostępna w sklepach jest bezpieczna, bo dopuszczono ją do sprzedaży. Czuwają nad tym instytucje kontrolujące rynek. Ale nie da się zaprzeczyć, że w sklepach są produkty, które bardziej nadają się dla niemowląt i małych dzieci , i te, które nadają się mniej.  Co to znaczy bezpieczna żywność? To produkty, które nie tylko zawierają składniki odżywcze i dostarczają energię, ale też nie zawierają składników (lub zawierają je w dopuszczalnej przez prawo ilości), które mogłyby być jakimkolwiek zagrożeniem dla zdrowia. Chodzi głównie o substancje dodatkowe , ale też o zanieczyszczenia bakteryjne, pozostałości środków ochrony roślin, metale ciężkie czy związki, które powstają podczas przetwarzania. Żywność w sklepach powinna być bezpieczna pod każdym względem. Gwarantują to producenci, którzy muszą przestrzegać prawa. Normy dla żywnośc i dla niemowląt i małych dzieci są dużo bardziej restrykcyjne niż te dla dorosłych.  Zobacz też: Czy warto kupować ekologiczne jedzenie dla dzieci? Dlaczego maluchy powinny jeść dobre produkty? Dzieci są bardziej narażone na szkodliwe działanie substancji zawartych w jedzeniu. Ich układ pokarmowy w pierwszych latach życia, tak jak cały organizm, nie jest w pełni dojrzały. Silniej reaguje na nadmiar i niedobór składników odżywczych i na zanieczyszczenia żywności. Poza tym w przeliczeniu na kilogram masy ciała małe dzieci potrzebują dużo więcej energii i składników odżywczych niż dorośli, więc żywność podawana im powinna być możliwie najbardziej wartościowa. Większe potrzeby organizmu wynikają z bardzo szybkiego tempa wzrostu i rozwoju – z jednej strony dzieci mają szybszy metabolizm, a z drugiej słabszą obronę przed szkodliwymi związkami , które mogą trafiać do przewodu pokarmowego także z nieodpowiednią żywnością. Czego nie wolno dodawać do...

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko
Aktualności
Kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko? Przepisy w 2023
Ewa Janczak-Cwil
rekrutacja do szkół podstawowych
Aktualności
Rekrutacja do szkoły podstawowej 2023: zasady, zapisy. Kiedy zaczyna się nabór?
Ewa Janczak-Cwil
przedszkole integracyjne
Edukacja
Przedszkole integracyjne: co to jest, dla kogo? Program
Magdalena Drab
Rekrutacja do szkół średnich: jak wygląda, ważne terminy, obliczanie punktów
Aktualności
Rekrutacja do szkół średnich: kiedy składa się papiery do liceum? Kalendarz 2023
Luiza Słuszniak
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi
Prawo i finanse
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi – aktualne przepisy
Ewa Janczak-Cwil
Wielki Post: co to jest, ile trwa, historia, symbole
Święta i uroczystości
Wielki Post: ile trwa, historia, symbole, jak się go obchodzi? Kiedy się zaczyna i kończy w 2023 roku?
Luiza Słuszniak
Dzień Wagarowicza
Czas wolny
Dzień wagarowicza 2023 – kiedy obchodzimy i jak go spędzić?
Dominika Bielas
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu
Święta i uroczystości
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu i czy są obowiązkowe
Luiza Słuszniak
pierwszy dzień wiosny
Czas wolny
Pierwszy dzień wiosny 2023 – kiedy wypada, jak się obchodzi? (tradycje i zwyczaje)
Ewa Janczak-Cwil
Czy alimenty wlicza się do dochodu
Prawo i finanse
Czy alimenty wlicza się do dochodu: czy liczą się do zasiłku rodzinnego i do kredytu?
Milena Oszczepalińska
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Uczeń
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Luiza Słuszniak
Pewniaki na egzamin ósmoklasisty z języka polskiego
Język polski
Pewniaki na egzaminie ósmoklasisty: co warto powtórzyć przed egzaminem z języka polskiego?
Luiza Słuszniak
AMR, schemat żywienia niemowląt
Dieta
Schemat żywienia niemowląt: aktualne zalecenia 2023
Magdalena Drab
olej z wiesiołka
Starania o dziecko
Olej z wiesiołka na płodność: czy pomaga zajść w ciążę?
Magdalena Drab
poród w szpitalu
Poród naturalny
Chwyt Kristellera – co to jest, jak wygląda, czym grozi i czy to legalne?
Luiza Słuszniak
Marzanna: co to jest i jak wygląda? Co symbolizuje obrzęd topienia marzanny?
Aktualności
Marzanna: jak wygląda, co symbolizuje topienie marzanny?
Luiza Słuszniak
Edukacja
Rodzaje przedszkoli: poznaj typy przedszkoli, by wiedzieć, które będzie najlepsze dla twojego dziecka
Luiza Słuszniak
Egzamin ósmoklasisty 2022  z języka polskiego. Zakres materiału
Uczeń
Egzamin ósmoklasisty 2023 z języka polskiego: co trzeba umieć, zakres materiału
Luiza Słuszniak