Reklama

Reklama
  • 2 pomarańcze
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 200 g zmielonych migdałów (zmiel ręcznie albo kup zmielone w sklepie)
  • migdały do dekoracji

Obierz i pokrój pomarańcze na drobne kawałki, włóż je do małego garnka usuwając wcześniej pestki i błonki. Dodaj łyżkę wody i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Następnie zmiksuj blenderem i odstaw do ostygnięcia.
Białka jajek ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder.
Osobno ubij żółtka z pozostałym cukrem pudrem przez 2-3 minuty, aż masa stanie się jasna i zwiększy swoją objętość.
Do ubitych żółtek dodaj kolejno mąkę, olej, zblendowane i wystudzone pomarańcze oraz zmielone migdały.
Dodawaj po łyżce ubite białka i delikatnie mieszaj już łyżką.
Ustaw piekarnik na 180 stopni. Okrągłą formę o średniej wielkości wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto wlej do formy, posyp migdałami i piecz w piekarniku przez ok. 40 minut.
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je w foremce do wystygnięcia. Wystudzone posyp cukrem pudrem.

Źródło: materiały prasowe Travelplanet.pl

Reklama

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama
Reklama
Reklama