Konfitura z dyni
Jak zmienić zwykłą kanapkę w jesienną pyszność? Dodając do niej konfiturę z dyni. Wbrew pozorom dynia, choć słodka, doskonale komponuje się z mięsem i z serami.
- Kulinarnie Mocni
Opublikowano: piątek, 20 października 2017 12:36
Reklama
Reklama
- 1 kg oczyszczonej dyni
- 200 ml wody
- 300 g cukru
- 3 duże pomarańcze
- 2 łyżeczki mielonego imbiru, np. marki Kamis
- 1 łyżeczka cynamonu, np. marki Kamis
- Pokrojoną w kostkę dynię podlej wodą i duś na wolnym ogniu przez około 30 minut.
- Dodaj cukier, cząstki pomarańczy, imbir oraz cynamon.
- Gotuj wszystko do momentu, aż konfitura zacznie gęstnieć.
- Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków.
- Zakręć je, odstaw do wystudzenia do góry dnem i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Dobra rada: Podczas gotowania dyni sprawdzaj jej gęstość, wykładając łyżeczkę konfitury na talerz. Dynia w konfiturze powinna być szklista i miękka, ale nie może się rozpadać. Jej konsystencja jest wtedy idealna.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na dania z dyni dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama