Reklama

Reklama
  • 1 kg oczyszczonej dyni
  • 200 ml wody
  • 300 g cukru
  • 3 duże pomarańcze
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru, np. marki Kamis
  • 1 łyżeczka cynamonu, np. marki Kamis

  1. Pokrojoną w kostkę dynię podlej wodą i duś na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  2. Dodaj cukier, cząstki pomarańczy, imbir oraz cynamon.
  3. Gotuj wszystko do momentu, aż konfitura zacznie gęstnieć.
  4. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków.
  5. Zakręć je, odstaw do wystudzenia do góry dnem i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Dobra rada: Podczas gotowania dyni sprawdzaj jej gęstość, wykładając łyżeczkę konfitury na talerz. Dynia w konfiturze powinna być szklista i miękka, ale nie może się rozpadać. Jej konsystencja jest wtedy idealna.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na dania z dyni dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama