Reklama

Reklama
  • 20 dag cielęciny
  • żółtko
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • po kawałku pietruszki i marchewki
  • 2–4 łyżki posiekanego koperku
  • torebka ryżu (100 g)
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 2 średnie buraki ćwikłowe
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • oliwa z oliwek

Reklama

Pietruszkę i marchewkę umyj, obierz i opłucz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć do wrzątku, chwilę gotuj. Opłucz i zmiel mięso. Dokładnie wymieszaj z żółtkiem (skorupkę jajka sparz), kaszą manną i koperkiem. Uformuj rękami lub za pomocą łyżeczki kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtocz w mące ziemniaczanej i włóż do gotującego się wywaru z warzywami.
Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. Buraki dokładnie umyj, bez obierania ugotuj je w wodzie lub upiecz w piekarniku. Jeszcze ciepłe obierz ze skórki, zetrzyj drobno na purée. Podgrzej, odparuj sok, dodaj sok z cytryny i odrobinę oliwy. Ugotowany ryż wymieszaj z masłem i dociskając, napełnij nim foremki do babeczek. Wyłóż na talerz.

Reklama
Reklama
Reklama