Jedną z tych potraw, którą nie tylko można, ale i trzeba przygotować wcześniej, są pierniczki. Najważniejsze w nich są odpowiednio dobrane przyprawy - jeśli nie macie czasu utłuc w moździerzu własnej mieszanki, wypróbujcie gotowe, np. z Cykorii. Polecamy sprawdzony przepis na pierniczki całuski.
Makiełki, kutia, makowiec... Boże Narodzenie bez potraw z makiem wydają się niepełne. Ale gotowanie go, mielenie, doprawianie miodem, siekanie bakalii jest niezwykle pracochłonne. Kto nie lubi kupować gotowych mas makowych i woli wiedzieć, co jest w daniach, które podaje najbliższym, niech przygotuje masę makową już na początku grudnia. W Święta wystarczy wyjąć z zamrażarki i wymieszać z pszenicą lub makaronem.
Kto wyobraża sobie święta bez pierogów? Chyba nikt, ale kto ma czas przygotować je samemu? Mamy dla was dobrą wiadomość - pierogi można przygotować dużo wcześniej i zamrozić. Nawet ugotowane - w Wigilię wystarczy wrzucić je tylko na kilka minut do wrzątku i gotowe! Wypróbujcie nasz przepis na ruskie pierogi.
Zupa rybna to świetny pomysł na święta: jest zdrowa, smaczna i na dodatek możesz przygotować ją już teraz i zamrozić - nic nie straci ze swojego smaku, wręcz przeciwnie, będzie jeszcze lepsza! Polecamy przepis na zupę z dorsza i jarzyn, możesz do niej dołożyć inne gatunki ryb, np. łososia czy karpia.
Pieczony, aromatyczny kurczak lub indyk będzie idealnym dopełnieniem świątecznego obiadu. By był kruchy i aromatyczny warto przyprawić go wcześniej. Mięso możesz kupić już dziś i zamarynować, a następnie zamrozić. W pierwszy dzień świąt wystarczy włożyć do piekarnika i gotowe! Wypróbujcie przepis na aromatycznego, pieczonego kurczaka.