
Sałatka z wołowiną (dla karmiącej mamy)
SAŁATKA:
- 5–6 liści sałaty rzymskiej
- 3/4 szklanki ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
- 4 przepiórcze jajka
- kawałek polędwicy wołowej (lub innego chudego mięsa wołowego)
- łyżeczka oliwy
- 10 pomidorków koktajlowych
- ćwierć opakowania kiełków rzodkiewek
- listki świeżej bazylii
SOS:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody mineralnej
- suszona bazylia i oregano
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- odrobina brązowego cukru
- pieprz kolorowy
WYKONANIE:
Mięso umyj, osusz, pokrój w dość cienkie paski. Na patelnię z rozgrzaną łyżeczką oliwy włóż mięso. Obsmaż krótko i odstaw. Liście sałaty dokładnie umyj, osusz i porwij. Jajka przepiórcze ugotuj w osolonej wodzie, przestudź, obierz ze skorupek i przekrój na pół. Ugotowaną fasolkę szparagową pokrój na kawałki długości 2 cm. Zmiksuj oliwę z wodą, bazylią, oregano i posiekaną natką oraz odrobiną brązowego cukru i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Sałatę, mięso, połówki pomidorków, fasolkę przełóż do miski, polej sosem i delikatnie wymieszaj. Na wierzch rozłóż połówki jajek przepiórczych, listki bazylii i posyp kiełkami rzodkiewki. 10. Do sałatki podaj kromki razowej bagietki.
ZALETA: wołowina zawiera mnóstwo żelaza.
Wiosenny omlecik (niemowlę 11–12 miesięcy)
SKŁADNIKI:
- jajko
- płaska łyżeczka mąki
- 2 łyżki wody mineralnej gazowanej
- 2 łyżki mrożonego groszku
- 2 minimarchewki
WYKONANIE:
Jajko zmiksuj z mąką i wodą. Minimarchewki wrzuć do wrzącej wody. Po około 5 minutach dodaj groszek i trzymaj na ogniu kolejne 5–7 minut. Odcedź warzywa. Marchewki pokrój w niezbyt cienkie plasterki i razem z groszkiem dodaj do rozbełtanej masy jajecznej, delikatnie wymieszaj. Na małą patelnię do beztłuszczowego smażenia wlej przygotowaną masę i smaż na wolnym ogniu około 5 minut, aż omlet się zetnie. Następnie przewróć go na drugą stronę i jeszcze dosmaż, ale już krócej. Gotowy omlet pokrój na trójkątne kawałki i podaj dziecku.
PORCJA: porcja z jednego jajka z dodatkami.