
Karp pieczony z szarym sosem (dla karmiącej mamy)
- karp (1–1,5 kg)
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
- oliwa
Karpia wypatrosz, oczyść z łusek i umyj. Odetnij głowę, ogon i wszystkie płetwy. Możesz też kupić gotową tuszkę. Tak przygotowanego karpia podziel na dzwonka. 4. Skrop je sokiem z cytryny, oliwą, lekko oprósz solą, pieprzem. Do wnętrza każdego dzwonka włóż po gałązce natki pietruszki. Zawiń w folię. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 20 minut. Odwiń folię i przez 5 minut lekko przypiecz skórkę. Upieczone dzwonka karpia wyjmij z folii i polej je szarym sosem. Serwuj na gorąco z surówką, np. z czerwonej kapusty.
Sos polski (szary):
- szklanka wywaru z warzyw
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- łyżka cukru
- 2–3 łyżki wody
- sok z cytryny
- 50 g piernika lub pierniczków (bez lukru i czekolady)
- 1–2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki pokrojonych w paski migdałów
- sól
Na suchej patelni upraż mąkę na złoty kolor. Dodaj masło, wymieszaj, rozprowadź zimnym wywarem warzywnym. Mieszaj, żeby nie było grudek. Wsyp pokruszony piernik (pierniczki), zagotuj i przetrzyj przez sito. Dopraw solą i sokiem z cytryny. Zrób karmel: cukier zrumień na patelni, wlej wodę, gotuj, aż się rozpuści. Dodaj do sosu – powinien być słodkawo-kwaskowy. Włóż sparzone, obrane, pokrojone migdały i opłukane rodzynki. Sos podgrzej, mieszając. Polej pieczonego karpia.
Jak trudne: łatwe
Ile czasu: 1 godzina
Zaleta: pieczony karp jest mniej tłusty niż smażony
Pulpeciki rybne z sosem żurawinowym (niemowlę 11-12 miesięcy)
- 1/2 kg świeżych filetów z morskiej ryby (morszczuk, mintaj, dorsz)
- 8 pół pietruszki
- pół marchewki
- mały kawałek pora
- małe jajko
- łyżka bułki tartej
- łyżka kaszy manny
Filety rybne umyj i osusz. Sprawdź, czy są dokładnie oczyszczone z ości. Warzywa umyj, obierz i pokrój na kawałki. Marchew i pietruszkę na minutę zalej wrzątkiem, odcedź. Wraz z rybą zmiel je w maszynce. Do zmielonej masy dodaj posiekanego drobno pora, bułkę tartą, kaszę mannę i jajko. Dokładnie wymieszaj (jeśli masa będzie za rzadka, dosyp trochę bułki tartej). Z masy ulep kulki wielkości orzechów włoskich i gotuj na parze (w specjalnym garnku lub na wkładce do gotowania na parze) 10–15 minut. Serwuj z dodatkiem żurawinowego sosu i ziemniaczanego purée.
Sos żurawinowy:
- szklanka żurawin
- pół szklanki wody
- szczypta cynamonu
Do garnka wlej wodę, dodaj cynamon i doprowadź do wrzenia. Dodaj żurawiny i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Na końcu całość zmiksuj. Polej sosem pulpety.
Porcja: 2 pulpeciki z 2 łyżkami sosu
Jak trudne: bardzo łatwe
Ile czasu: 50 minut
Zaleta: żurawiny to świetne źródło witaminy C

Kilkumiesięczne maleństwo może zjeść zupkę, nawet jeśli nie ma jeszcze zębów, a poza tym można w niej zmieścić dużą ilość niezbędnych dziecku składników odżywczych. Jest ciepła, więc rozgrzewa, a dzieci zwykle akceptują jej łagodny smak. Zupkę dla niemowlaka trzeba zmiksować. Do tej dla dziecka, które już gryzie, warzywa wystarczy zetrzeć lub drobno pokroić. Dodając do zupy mięso czy żółtko, sprawisz, że posiłek będzie pełnowartościowy. Dla niemowląt dopiero zaczynających jeść zupy mięso gotuje się oddzielnie i dodaje do zupy na końcu (wywar z mięsa czasem uczula). Zaś przygotowując obiad dwudaniowy, zupę można ugotować tylko z warzyw. Choć zupy warto jeść codziennie, niektóre z nich mają charakter odświętny, np. migdałowa. Jarzynowa z kaszą jaglaną (od 1. roku) Składniki: - mała marchewka - pietruszka - kawałek selera - kawałeczek pora - łyżka kaszy jaglanej - łyżeczka posiekanego koperku - łyżka oliwy - sól morska do smaku Wykonanie: Warzywa umyj, obierz, wypłucz, zetrzyj na tarce o grubych otworach, pora drobno pokrój. Duś około 5 minut w małej ilości wody. Następnie dolej 1,5 szklanki przegotowanej wody i wsyp kaszę jaglaną. Gotuj 20 minut. Dodaj oliwę i posiekany koperek. Barszczyk miksowany (od 9. miesiąca) Składniki: - mała marchewka - kawałeczek pora - nieduży ziemniak - nieduży burak - natka pietruszki - łyżeczka masła - 40 g surowego mięsa z piersi indyka (kawałek wielkości około 1/4 dłoni) Wykonanie: Warzywa umyj, obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Mięso umyj, oczyść. Razem w warzywami wrzuć je do wrzącej wody i gotuj 25–30 minut. Gdy składniki będą miękkie, dodaj natkę i wszystko zmiksuj (zupa powinna być dość gęsta). Dodaj masło, wymieszaj. Zupkę ozdób posiekaną natką. [CMS_PAGE_BREAK] Zupa migdałowa (od 2. roku) Składniki: - 20 dag...

Sałatka z wołowiną (dla karmiącej mamy) SAŁATKA: - 5–6 liści sałaty rzymskiej - 3/4 szklanki ugotowanej zielonej fasolki szparagowej - 4 przepiórcze jajka - kawałek polędwicy wołowej (lub innego chudego mięsa wołowego) - łyżeczka oliwy - 10 pomidorków koktajlowych - ćwierć opakowania kiełków rzodkiewek - listki świeżej bazylii SOS: - 3 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki wody mineralnej - suszona bazylia i oregano - łyżka posiekanej natki pietruszki - odrobina brązowego cukru - pieprz kolorowy WYKONANIE: Mięso umyj, osusz, pokrój w dość cienkie paski. Na patelnię z rozgrzaną łyżeczką oliwy włóż mięso. Obsmaż krótko i odstaw. Liście sałaty dokładnie umyj, osusz i porwij. Jajka przepiórcze ugotuj w osolonej wodzie, przestudź, obierz ze skorupek i przekrój na pół. Ugotowaną fasolkę szparagową pokrój na kawałki długości 2 cm. Zmiksuj oliwę z wodą, bazylią, oregano i posiekaną natką oraz odrobiną brązowego cukru i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Sałatę, mięso, połówki pomidorków, fasolkę przełóż do miski, polej sosem i delikatnie wymieszaj. Na wierzch rozłóż połówki jajek przepiórczych, listki bazylii i posyp kiełkami rzodkiewki. 10. Do sałatki podaj kromki razowej bagietki. ZALETA: wołowina zawiera mnóstwo żelaza. Wiosenny omlecik (niemowlę 11–12 miesięcy) SKŁADNIKI: - jajko - płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki wody mineralnej gazowanej - 2 łyżki mrożonego groszku - 2 minimarchewki WYKONANIE: Jajko zmiksuj z mąką i wodą. Minimarchewki wrzuć do wrzącej wody. Po około 5 minutach dodaj groszek i trzymaj na ogniu kolejne 5–7 minut. Odcedź warzywa. Marchewki pokrój w niezbyt cienkie plasterki i razem z groszkiem dodaj do rozbełtanej masy jajecznej, delikatnie wymieszaj. Na małą patelnię do beztłuszczowego smażenia wlej przygotowaną masę i smaż na wolnym ogniu około 5 minut, aż omlet się...

Ryżowe placuszki z papryką (od 18. miesiąca) SKŁADNIKI: - szklanka ugotowanego ryżu - jajko - pół czerwonej papryki - łyżka mąki - sól - pieprz - olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Paprykę umyj, pokrój w kostkę. Ryż przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę oraz paprykę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj porcje ciasta i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj jeszcze ciepłe. Drobiowe pulpeciki (od 11. miesiąca) SKŁADNIKI: - koperek lub natka pietruszki - 20 dag mielonego mięsa drobiowego - łyżka drobno siekanego pora - żółtko - łyżka kaszy manny - bulion warzywny PRZYGOTOWANIE: Koperek lub natkę pietruszki dokładnie umyj i bardzo drobno posiekaj. Mielone mięso wyrób z żółtkiem, porem, kaszą i zieleniną na gładką masę. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ugotuj je w bulionie warzywnym. Podawaj z sosem pomidorowym i ryżem. Jarzynowa z pęczakiem (od 2. roku) SKŁADNIKI: - 2 pietruszki - 4 marchewki - młody por - litr bulionu drobiowego - szklanka pęczaku - koperek - 2 łyżki oleju rzepakowego - sól PRZYGOTOWANIE: Pęczak umyj, odsącz na sitku. Zagotuj szklankę osolonej wody, wrzuć kaszę, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj kaszę na małym ogniu 15–20 minut. Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Pora umyj, drobno pokrój. W rondlu rozgrzej olej, podsmaż warzywa, następnie zalej je bulionem. Gotuj ok. 20 minut. Następnie dodaj pęczak i gotuj jeszcze 5 minut. Posyp drobno posiekanym koperkiem. [CMS_PAGE_BREAK] Spaghetti bolognese (od 2. roku) SKŁADNIKI: - makaron typu spaghetti - 20 dag gotowanego mięsa (z indyka lub wołowiny) - duży pomidor - 50 ml soku pomidorowego - zielona pietruszka PRZYGOTOWANIE: Mięso z indyka lub wołowiny dokładnie zmiel. Pomidora umyj, sparz...