
Karp pieczony z szarym sosem (dla karmiącej mamy)
- karp (1–1,5 kg)
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
- oliwa
Karpia wypatrosz, oczyść z łusek i umyj. Odetnij głowę, ogon i wszystkie płetwy. Możesz też kupić gotową tuszkę. Tak przygotowanego karpia podziel na dzwonka. 4. Skrop je sokiem z cytryny, oliwą, lekko oprósz solą, pieprzem. Do wnętrza każdego dzwonka włóż po gałązce natki pietruszki. Zawiń w folię. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 20 minut. Odwiń folię i przez 5 minut lekko przypiecz skórkę. Upieczone dzwonka karpia wyjmij z folii i polej je szarym sosem. Serwuj na gorąco z surówką, np. z czerwonej kapusty.
Sos polski (szary):
- szklanka wywaru z warzyw
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- łyżka cukru
- 2–3 łyżki wody
- sok z cytryny
- 50 g piernika lub pierniczków (bez lukru i czekolady)
- 1–2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki pokrojonych w paski migdałów
- sól
Na suchej patelni upraż mąkę na złoty kolor. Dodaj masło, wymieszaj, rozprowadź zimnym wywarem warzywnym. Mieszaj, żeby nie było grudek. Wsyp pokruszony piernik (pierniczki), zagotuj i przetrzyj przez sito. Dopraw solą i sokiem z cytryny. Zrób karmel: cukier zrumień na patelni, wlej wodę, gotuj, aż się rozpuści. Dodaj do sosu – powinien być słodkawo-kwaskowy. Włóż sparzone, obrane, pokrojone migdały i opłukane rodzynki. Sos podgrzej, mieszając. Polej pieczonego karpia.
Jak trudne: łatwe
Ile czasu: 1 godzina
Zaleta: pieczony karp jest mniej tłusty niż smażony
Pulpeciki rybne z sosem żurawinowym (niemowlę 11-12 miesięcy)
- 1/2 kg świeżych filetów z morskiej ryby (morszczuk, mintaj, dorsz)
- 8 pół pietruszki
- pół marchewki
- mały kawałek pora
- małe jajko
- łyżka bułki tartej
- łyżka kaszy manny
Filety rybne umyj i osusz. Sprawdź, czy są dokładnie oczyszczone z ości. Warzywa umyj, obierz i pokrój na kawałki. Marchew i pietruszkę na minutę zalej wrzątkiem, odcedź. Wraz z rybą zmiel je w maszynce. Do zmielonej masy dodaj posiekanego drobno pora, bułkę tartą, kaszę mannę i jajko. Dokładnie wymieszaj (jeśli masa będzie za rzadka, dosyp trochę bułki tartej). Z masy ulep kulki wielkości orzechów włoskich i gotuj na parze (w specjalnym garnku lub na wkładce do gotowania na parze) 10–15 minut. Serwuj z dodatkiem żurawinowego sosu i ziemniaczanego purée.
Sos żurawinowy:
- szklanka żurawin
- pół szklanki wody
- szczypta cynamonu
Do garnka wlej wodę, dodaj cynamon i doprowadź do wrzenia. Dodaj żurawiny i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Na końcu całość zmiksuj. Polej sosem pulpety.
Porcja: 2 pulpeciki z 2 łyżkami sosu
Jak trudne: bardzo łatwe
Ile czasu: 50 minut
Zaleta: żurawiny to świetne źródło witaminy C