Tradycyjne faworki i róże
Sprawdzony przepis na ciasto faworkowe. Zrób faworki na karnawał i ostatki.
- "Smaczna kuchnia"
Składniki:
- 25 dag mąki
- 2 dag masła
- 3 żółtka
- 1/4 szklanki gęstej śmietany 18%
- kieliszek spirytusu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder
- cukier waniliowy
- dowolny dżem lub wisienki koktajlowe do dekoracji róż
Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiać, obłożyć kawałkami masła i siekać aż powstaną grudki. Dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde jak na makaron. Wyrobić. Następnie energicznie wałkiem bić ciasto około 15 min, w trakcie rozbity placek składać na pół i znów uderzać, aż zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Ciasto odstawić na godzinę do lodówki, aby odpoczęło.
2. Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Kroić radełkiem na paski długości 8 cm i szerokości 3 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Gdy ostygną, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Nasza rada:
Z tego samego ciasta można zrobić róże. Wyciąć krążki 3 wielkości, brzegi każdego 4–krotnie naciąć. Układać po 3 krążki od największego do najmniejszego, zlepiać środki. Smażyć na złoto. Do środka róż włożyć dżem.