
Pierwsze danie
Barszcz czerwony to zdecydowanie lepsze danie dla kobiety w ciąży niż zupa grzybowa, która jest ciężkostrawna, a do tego wzdyma. Jakie są zalety barszczu czerwonego? Przede wszystkim lekkostrawność, ale nie tylko. Buraki, z których przygotowany jest barszcz, są źródłem kwasu foliowego i żelaza, niezbędnego do tworzenia czerwonych krwinek (erytrocytów). Ich brak powoduje anemię.
Przekąska
Sałatka jarzynowa to jedno z tradycyjnych świątecznych dań. Możesz sobie na nią pozwolić, ale nie dodawaj do niej groszku czy kukurydzy (bo wzdymają)! Zamiast majonezu przygotuj sos jogurtowo-majonezowy (będzie lżejszy).
Zobacz także: Suplementy niezbędne w ciąży: kwas foliowy, omega-3, witamina D i jod.
Drugie danie
W czasie ciąży powinnaś pokochać ryby pod każdą postacią. Wigilia to tylko jedna z okazji, by je jadać, a w czasie tych wyjątkowych dziewięciu miesięcy takich okazji powinno być znacznie więcej. Ryby są dla kobiety w ciąży doskonałym źródłem białka, które dostarcza podstawowych aminokwasów niezbędnych do rozwoju narządów i tkanek dziecka. Najlepsze są ryby morskie, bo dodatkowo są źródłem kwasów omega-3 (ważne dla rozwoju mózgu dziecka) i jodu (jego niedobór może grozić niedoczynnością tarczycy u malca, a w konsekwencji jego słabym rozwojem umysłowym). Jakie dania mogą więc znaleźć się na twoim wigilijnym stole? Na pewno ryba po grecku. By ją przyrządzić, wybierz dorsza lub mintaja, a zamiast smażyć ryby, upiecz je w folii - potrawa będzie jeszcze zdrowsza. Dodaj duszone warzywa, pomidory... Takie danie zawiera Omega-3, witaminę B, potas, likopen (chroni organizm m.in. przed chorobami układu krążenia), a całość jest lekkostrawna. Warto także postawić na łososia, którego możesz upiec w folii. Jest lepszy od karpia, ponieważ jest rybką morską i zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. A co jeśli nie ryba? Dobrym wyborem będą pierogi z kaszą lub kapustą zamiast wzdymających i ciężkostrawnych grzybów. Kasza ma błonnik, witaminy z grupy B, które biorą udział w uwalnianiu energii z pożywienia, a także magnezu wspomagającego m.in. proces budowy kości. Wprawdzie kapusta wzdyma, ale ma też zalet, np. dostarcza kwasu foliowego, błonnika i kwasów organicznych sprzyjających rozwojowi dobrej flory bakteryjnej. Dlatego mała porcja pierogów z kapustą nie zaszkodzi.
Deser
Na deser odpowiedni będzie sernik domowy - cóż, jest kaloryczny, ale zdecydowanie lepszy niż znane wigilijne ciasto, jakim jest strucla makowa. Makowiec zawiera wprawdzie więcej wapnia, ale słabiej przyswajalnego. Sernik zaś to także białko. Lepszy jest domowy, a nie kupny. Gotowe ciasta zawierają bowiem niezdrowy utwardzony tłuszcz cukierniczy, w którym są izomery trans kwasów tłuszczowych. Mogą one niekorzystnie wpływać na rozwój dziecka – hamują przyrost masy ciała, zaburzają przemiany nienasyconych kwasów tłuszczowych potrzebnych do budowy mózgu.
Zobacz także: Błyskawiczne desery - 10 przepisów