9 produktów zakazanych w ciąży (+ 1 który najbardziej szkodzi dziecku!)
W ciąży musisz szczególnie uważać na dietę, bo wszystko, co jesz, ma wpływ na zdrowie i rozwój twojego dziecka. Niektóre produkty trzeba ograniczyć, a z innych całkiem zrezygnować.
Jesteś w ciąży? Przeanalizuj swój jadłospis, bo może się okazać, że twoje ulubione produkty są teraz na cenzurowanym. Przez kolejnych 9 miesięcy twoja dieta to źródło składników odżywczych dla dziecka w brzuchu – nie pozwól, by coś mu zaszkodziło.
Czego nie wolno jeść w ciąży?
W czasie ciąży szczególnie uważaj, by na twoim talerzu nie pojawiały się produkty z poniższej listy. Niektóre mogą powodować przykre dolegliwości, inne bywają przyczyną poważnych zatruć czy zakażeń chorobami groźnymi dla zdrowia twojego i dziecka.
Sól – zatrzymuje wodę w organizmie, może powodować uciążliwe obrzęki nóg, rąk i twarzy.
Surowe jajka – kogel-mogel i jajka na miękko, choć smaczne, grożą zarażeniem niebezpieczną salmonellą.
Sery pleśniowe – camembert, feta, brie, oscypki mogą zawierać groźne bakterie z rodzaju listeria.
Kolorowe napoje gazowane – zawierają dwutlenek węgla i podrażniają przewód pokarmowy. To także zupełnie niepotrzebna porcja cukru, puste kalorie, ryzyko wzdęć i niestrawności.
Befsztyk, tatar i surowa ryba – stwarzają ryzyko zakażenia toksoplazmozą, pora więc zrezygnować z sushi!
Orzeszki ziemne – jeśli cierpisz na astmę, katar sienny lub po prostu jesteś alergiczką, w ciąży nie jedz orzeszków i produktów, które je zawierają (sprawdzaj informacje na opakowaniach!) - mogą nasilać objawy uczulenia.
Mocna kawa – kofeina wypłukuje z organizmu cenne minerały i witaminy, a do tego powoduje skoki ciśnienia. Jeśli lubisz kawę albo masz zazwyczaj niskie ciśnienie, możesz pozwolić sobie na jedną słabą kawę dziennie.
Ciasteczka z cukierni – nadmiar cukru w diecie to przyczyna wielu powikłań, takich jak cukrzyca ciążowa, nawracające zapalenia pochwy i zatrucia żołądkowe. Gotowe produkty zawierają dodatkowo szkodliwe izomery trans. Lepiej upiecz domowe słodkości, np. z dodatkiem miodu.
Nieznane zioła – szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży jest żeń-szeń, rozmaryn, tymianek, chmiel i cząber, bo mogą mieć szkodliwy wpływ na płód.
Alkohol – w ciąży absolutnie zakazany, nawet najmniejsza jego ilość szkodzi dziecku! Nie daj skusić na lampkę wina czy tylko jednego drinka – uczucie relaksu, jakie dają, jest złudne, dziecko wcale nie czerpie z tego żadnych korzyści, grożą mu za to zaburzenia w rozwoju i FAS (zespół alkoholowy płodu).
Swój jadłospis w ciąży układaj rozsądnie, dbaj o różnorodność produktów, ale pamiętaj, że jedzenie powinno być przyjemnością, także w ciąży! Nie odmawiaj sobie rzeczy, które lubisz, a które nie szkodzą dziecku – to nie czas na diety i odchudzanie.
Zobacz też: