Reklama

Jedzenie truskawek w ciąży to z jednej strony dostarczanie sobie i maleństwu wielu witamin, a z drugiej... obawa o to, czy truskawki na pewno nie zaszkodzą dziecku.

Reklama

Może słyszałaś, że w ciąży nie można jeść truskawek, by nie wywołać u niego uczulenia. Wokół tematu alergii narosło wiele mitów. Razem z ginekologiem sprawdzamy, czy to prawda, że dziecko może uczulić się jeszcze przed narodzinami, kiedy jesz truskawki w ciąży.

Spis treści:

Czy można jeść truskawki w ciąży?

W ciąży możesz jeść truskawki, jeśli akurat jest na nie sezon. Nie warto natomiast kupować ich np. zimą, bo wówczas z całą pewnością truskawki są pełne chemicznych dodatków. W Polsce truskawki zimą nie rosną, muszą być więc przewożone tysiące kilometrów, by w końcu mogły trafić na nasze półki sklepowe. Trzeba je odpowiednio zakonserwować, a takie owoce dla ciężarnych nie są wskazane. Jeśli w ciąży masz ogromną ochotę na truskawki poza sezonem, wówczas warto wybrać mrożone, najlepiej z domowych zapasów.

Dlaczego warto jeść truskawki w ciąży?

Truskawki są bogate w wiele witamin i innych składników niezbędnych przyszłej mamie. Zawierają:

  • sporą dawkę witaminy C, dzięki czemu zwiększają odporność organizmu na infekcje;
  • błonnik (w pestkach), dlatego dobrze działają na zaparcia w ciąży;
  • magnez i witaminy z grupy B, więc działają jak antydepresanty;
  • fosfor, wapń, krzem, przez co mają pozytywny wpływ na kości i wygląd zewnętrzny.

Poza tym truskawki działają moczopędnie. Częste oddawanie moczu w ciąży ułatwia pozbywania się toksyn z organizmu, ale też zapobiega obrzękom rąk i nóg.

Wysoka zawartość witaminy C w truskawkach pomaga również w przyswajaniu żelaza, pierwiastka, który jest bardzo cenny dla kobiet w ciąży. Jeśli nie masz uczulenia na truskawki, a obawiasz się anemii w ciąży — w czerwcu i lipcu sięgaj po truskawki jak najczęściej.

Czy jedzenie truskawek w ciąży prowadzi do alergii u dziecka?

Zdaniem dr Marzeny Jurczak Czaplickiej, ginekolog położnik z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie, jedzenie truskawek w ciąży i innych potencjalnych alergenów nie ma związku ze zwiększeniem ryzyka alergii u dziecka. „Wiadomo, że w przypadku części owoców największym problemem są substancje konserwujące i wydłużające ich przydatność do spożycia. Najkorzystniej jest więc jeść owoce bez chemii, czyli sezonowe, takie, które są naturalnie dostępne w naszej strefie klimatycznej i o danej porze roku. Jeśli ciąża przypada akurat na czerwiec i lipiec, nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść truskawki po ich dokładnym umyciu” – wyjaśnia ekspertka.

Truskawki a ciąża – co jeszcze warto wiedzieć?

Truskawki nie mają grubej skóry, dlatego łatwo mogą chłonąć wszelkie substancje, którymi bywają pryskane, aby szybko się nie psuły. Jeśli chcesz mieć pewność, że nie jesz owoców z chemią, kupuj je w sprawdzonym miejscu, np. prosto z ekologicznej plantacji albo w zaufanym warzywniaku. Zawsze dopytuj, skąd pochodzi towar. Jeśli masz wątpliwości, kieruj się zapachem – zdrowe owoce, warzywa również, intensywnie pachną nawet po umyciu.

Wszystko, co piszemy na temat truskawek, dotyczy również poziomek. W tym przypadku jednak warto wiedzieć, że najwięcej składników odżywczych mają świeże poziomki zebrane w lesie, a nie hodowane w ogródkach czy na masową skalę.

Jak myć truskawki, jeśli jesteś w ciąży?

Zastanawiasz się, jak należy myć truskawki? Wbrew pozorom nie wystarczy umyć ich samą wodą. Tak możesz postępować tylko z truskawkami z własnego ogródka lub tymi z upraw ekologicznych. Co jednak w pozostałych przypadkach, gdy truskawki były spryskiwane środkami chemicznymi? Należy je umyć w dwóch roztworach: kwasowym i zasadowym. Pozwoli to pozbyć się pestycydów i chorobotwórczych drobnoustrojów. Następnie trzeba jeszcze opłukać je wodą (czytaj też: Jak myć truskawki).

Czy truskawki wywołują u dzieci tzw. znamiona truskawkowe?

Będąc w ciąży, możesz też spotkać się z przesądem, że truskawki wywołują "truskawkowe znamiona" na skórze dzieci. Spokojnie, powstawanie naczyniaków (czyli czerwonych znamion w różnych kształtach) nie ma nic wspólnego z jedzeniem truskawek — ani w ciąży, ani podczas karmienia piersią.

Karmienie piersią a jedzenie truskawek

Kiedy urodzisz dziecko i zdecydujesz się karmić je naturalnie, jeśli nie jesteś uczulona — nie musisz odmawiać sobie truskawek. Podobnie jak w ciąży, możesz cieszyć się nie tylko smakiem truskawek soute, ale i pierogów czy lekkich ciast z truskawkami.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama