Szparagi pojawiają się wiosną. Ułożone w pęczki, kuszą delikatnym smakiem i całym wachlarzem potraw, które można z nich przyrządzić. Aby nacieszyć się szparagami, trzeba się spieszyć – to warzywo sezonowe, które jest dostępne jedynie do początku lipca. To bardzo ważna wiadomość, zwłaszcza dla kobiet w ciąży, które nie tylko mogą, ale powinny śmiało sięgać po szparagi jak najczęściej.

Reklama

Spis treści:

Szparagi: sezonowa bomba witaminowa

Szparagi cieszą się rosnącą popularnością. Choć do niedawna kojarzyły się ze składnikiem dość wykwintnych potraw, w ostatnim czasie sięgamy po nie coraz śmielej. Jesteśmy świadomi ich wyjątkowych właściwości smakowych i zdrowotnych.

W szparagach białych i zielonych bogactwo takich składników odżywczych istotnych dla kobiet w ciąży jak:

  • Witamina B9
  • Witamina B1
  • Witamina B2
  • Niacyna B3
  • Wapń
  • Żelazo
  • Magnez

Nie bez znaczenia jest, że szparagi to warzywo lekkostrawne i o niskim indeksie glikemicznym (co oznacza, że syci na długo).

Zobacz także

Jakie szparagi wybierać - zielone czy białe?

Zielone szparagi są cieńsze i mniej włókniste od białych. Swój kolor zawdzięczają promieniom słonecznym. Białe szparagi nie zielenią się, ponieważ dojrzewają pod ziemią. I jedne, i drugie mają moc prozdrowotnych właściwości.

Czytaj też: Szparagi białe czy zielone – jak je obierać?

Szparagi w ciąży? Naturalnie!

Szparagi (zarówno zielone, białe, jak i fioletowe) mają właściwości, które są szczególnie ważne dla przyszłych mam i ich pociech.

Przede wszystkim wynika to z dużej zawartości witaminy B9 w postaci folianów. Foliany to to samo co kwas foliowy, z tą różnicą, że występuje naturalnie, a nie w tabletkach.

Specjaliści z Instytutu Matki i Dziecka, w swych zaleceniach żywieniowych dla kobiet w ciąży, podkreślają, że przyjmowanie suplementów nie zwalnia ze spożywania produktów bogatych w foliany. Wręcz przeciwnie – przyszłe mamy powinny dbać, by w ich diecie nie zabrakło źródeł naturalnego kwasu foliowego.

Produktem najbogatszym w foliany jest szpinak. Na drugim miejscu jest komosa ryżowa, na trzecim natka pietruszki. Szparagi zajmują w tym rankingu 4. pozycję.

Wysoka zawartość witamin z grupy B (B1, B2, B3, B9) sprawia, że szparagi stanowią bardzo cenny składnik diety zwłaszcza w III trymestrze ciąży. To wtedy rośnie zapotrzebowanie na te witaminy, a ich niedobór może hamować wzrost komórek, również tkanki nerwowej.

Potrawy ze szparagami w ciąży: przeciwwskazania

Niekwestionowaną zaletą szparagów jest to, że można przyrządzać je na wiele sposobów. Szukając przepisów na smaczne i zdrowe dania ze szparagami w roli głównej – zwróć uwagę, czy w nie występują w nich składniki, które ci szkodzą. Na przykład jeśli unikasz tłustych potraw – zamiast szparagów z bułką tartą i masełkiem lub szparagów z sosem holenderskim czy beszamelowym – postaw na szparagi z sosem jogurtowo-rzodkiewkowym.

Wypróbuj nasze przepis na potrawy ze szparagów:

Do potraw ze szparagów znakomicie pasuje białe wino – ale z przyczyn oczywistych, w ciąży wykreślamy alkohol na całe 9 miesięcy. By uniknąć ryzyka, że jednym ze składników sosu serwowanego do szparagów jest białe wino – upewnij się, że do potrawy nie dodano alkoholu.

Na koniec warto wspomnieć o jeszcze jednej rzeczy. Spożycie szparagów ma pewien skutek uboczny, którym jest nieprzyjemny zapach moczu. Dzieje się tak z powodu tego, jak nasz organizm radzi sobie z metabolizmem szparagów – aminokwasy w nich zawarte przekształcają się w związki zawierające siarkę).

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama