Zupa z zielonych szparagów
Wypróbuj przepis na zupę z zielonych szparagów
Opublikowano: wtorek, 17 grudnia 2013 19:08
Reklama
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 4 łyżki oliwy o smaku bazylii
- 2 ząbki czosnku
- mała cebulka
- łyżka masła
- 4 łyżki kremówki
- 2 szklanki wywaru z warzyw
- pęczek świeżej bazylii
- sól morska
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- filiżanka tartego parmezanu w płatkach
Szparagi umyj, obierz (tylko 1/3 szparaga, poczynając od końca). Odetnij główki i ugotuj je w bulionie (przez 4 minuty), odłóż (trzymaj w cieple). Resztę pokrój na małe kawałki i ugotuj do miękkości. Przetrzyj przez sito. Cebulkę drobno pokrój, uduś z rozdrobionym czosnkiem na maśle. Wlej oliwę, podgrzej. Dodaj tę mieszaninę do garnka z przetartymi kawałkami szparagów. Wsyp listki bazylii, zmiksuj, zagotuj, wymieszaj ze śmietanką. Dodaj sól morską i szczyptę gałki muszkatołowej.
Reklama
Nasza rada: Podgrzej zupę, dodaj płatki tartego parmezanu. Podawaj w miseczkach lub filiżankach. Ozdób listkami bazylii i główkami szparagów.
Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama