Czy wiesz, że znacznie groźniejsza jest w ciąży nadwaga niż niedowaga? I to nieprawda, że jeśli więcej przytyjesz, urodzisz większego bobasa. Dzieci grubych kobiet bywają mniejsze. Czasem nawet rodzą się niedożywione, bo organizm otyłej osoby ma większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze i czerpie je z pożywienia dla siebie, za mało zostawiając dziecku. Więc warto troszkę się pilnować...

Reklama

Sprawdź, ile tyje się w ciąży.

Z czego wynika większa waga w ciąży?

Dodatkowe kilogramy masz oczywiście zagwarantowane. Powiększa się twoja macica, wykształca łożysko, rosną piersi. Pod skórą gromadzi się grubsza warstwa tłuszczu. W organizmie jest więcej krwi i innych płynów ustrojowych. Do tego dochodzi waga maleństwa i wód płodowych. Pod koniec ciąży na dodatkowe kilogramy składa się ciężar dziecka (zazwyczaj to około 3 kg), większa macica (1–2 kg), łożysko (1 kg), wody płodowe (minimum 2–3 kg), a także większe piersi (1–3 kg) i tłuszcz, który natura pomaga ci teraz zgromadzić tak „na wszelki wypadek”. Najlepiej będzie, jeśli utyjesz 10–14 kg. Jeżeli spodziewasz się bliźniąt, twoja waga może jeszcze powiększyć się o ciężar drugiego dziecka (do 3 kg). Na początku przyrost wagi jest niewielki. Jeśli wymiotujesz, masz mdłości, możesz nawet… schudnąć! Przeciętnie w pierwszym trymestrze kobiety tyją około 3 kg, w drugim 5–6 kg (1,5–2 kg na miesiąc), a dopiero w ostatnim 4–6 kg. Jednak trzymanie się takich ścisłych zasad nie ma większego sensu, ponieważ u każdej kobiety wygląda to nieco inaczej. Lepiej jest po prostu… jeść z głową.

ZOBACZ TEŻ: 7-dniowy jadłospis w ciąży

Czy każda kobieta w ciąży może tyć tak samo?

Jeśli jesteś szczupła, możesz sobie pozwolić na kilka kilogramów więcej. Ale jeżeli przed zajściem w ciążę miałaś nadwagę, musisz uważać! Tak to już jest, że kobiety otyłe mają większą skłonność do tycia także podczas ciąży. Pilnować wagi ze szczególną uwagą powinnaś również wtedy, gdy rzuciłaś nałogowe palenie tuż przed ciążą. Poza tym trudniej jest utrzymać właściwą wagę po 30. roku życia.

Zobacz także

Rozwiąż test: Jak dbać o zdrowie w ciąży

Czy w ciąży można się odchudzać?

Bywa, że nadwaga prowadzi do nadciśnienia tętniczego i cukrzycy ciążowej, a to jest groźne i dla ciebie, i dla dziecka. Poza tym tusza znacząco osłabia układ mięśniowy i kostny kobiety, co może w konsekwencji utrudniać również naturalny poród. Nadwaga zwiększa także skłonność do zakażeń, dlatego właśnie u otyłych kobiet dłużej goją się rany po nacięciu krocza i cięciu cesarskim. Jednak nie ulega żadnej wątpliwości, że w ciąży nie wolno się odchudzać. Popularne diety nie są odpowiednie dla mamy noszącej w brzuszku dziecko! Mogą sprawić, że niedobory składników odżywczych odbiją się na jej zdrowiu. Także nawet jeśli masz nadwagę, postaw na rozsądną, a nie restrykcyjną dietę.

Czytaj też: Jak nie przytyć w ciąży
[CMS_PAGE_BREAK]

Czy waga w ciąży wpływa na zdrowie dziecka?

Rzadko się zdarza, by nawet bardzo szczupła kobieta, która właściwie się odżywia, nie dostarczała maleństwu wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Maluszek jest „karmiony” z jej zapasów zawsze pierwszy. I nawet jeśli jakichś składników pokarmowych jest za mało w diecie mamy, ona najpierw to odczuje – dadzą o tym znać słabe paznokcie, włosy itp.

Co z zasadą: w ciąży trzeba jeść za dwoje?

Najlepiej o niej zapomnieć, tylko kierować się zasadami zdrowego odżywiania. W
ciąży warto zadbać o kilka spraw.

  1. Nie wychodź z domu bez śniadania. Nie będzie cię wtedy kusiło, żeby coś ciągle podjadać.
  2. Jedz częściej (5–6 razy dziennie), ale nie za duże porcje. Pilnuj, by nie jeść „pustych kalorii”. Wybieraj takie przekąski, które poprawią samopoczucie i będą zdrowe.
  3. Postaw na produkty lekkostrawne. Najlepiej gotowane na parze albo pieczone bez tłuszczu.
  4. Pamiętaj: mniej kalorii, więcej składników odżywczych (białka, witamin, m.in. kwasu foliowego, mikroelementów, np. wapnia i żelaza) – to podstawowa zasada zdrowej diety przyszłej mamy.
  5. Nie zapominaj o mleku i jego przetworach (źródło wapnia i białka), ale jeśli masz skłonność do tycia, wybieraj nabiał z niską zawartością tłuszczu.
  6. Pieczywo białe zastępuj pełnoziarni­stym, jedz razowy makaron oraz dziki ryż. Zawierają one dużo błonnika, który pomaga przy zaparciach.­

Ile konkretnie mogę przytyć w ciąży?

To, ile ważyłaś przed zajściem w ciążę, jest punktem wyjścia do dalszych obliczeń. Do tego dochodzą jeszcze niewielkie wahania wywołane różnicami we wzroście (jeśli jesteś wysoka, to możesz przytyć trochę więcej, a jeśli niska – odrobinę mniej).

Reklama

Sprawdź też: Jak rośnie brzuch w ciąży

Reklama
Reklama
Reklama