Reklama

Dieta lekkostrawna dla dziecka jest prosta w skomponowaniu – wystarczy unikać niektórych ciężkostrawnych produktów, a zamiast nich wybierać takie, które nie obciążają żołądka. Dziecko na diecie lekkostrawnej powinno przy tym jeść małe posiłki o stałych porach. Wyjaśniamy, kiedy można stosować dietę lekkostrawną u dziecka.

Reklama

Dieta lekkostrawna dla dziecka

Dieta lekkostrawna to prosty i zdrowy sposób żywienia, także dzieci. Nie wymaga znajomości specjalnych przepisów ani kupowania wymyślnych produktów. Dieta lekkostrawna polega na szykowaniu dań z określonych, lekkostrawnych składników. Główne zasady diety lekkostrawnej dla dzieci to:

  • mało tłuszczu,
  • mało błonnika,
  • niewiele przypraw,
  • odpowiedni sposób przyrządzania (np. gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie w folii lub w naczyniu żaroodpornym),
  • spożywanie regularnych, małych posiłków (5 razy dziennie),
  • dokładne żucie i gryzienie każdego kęsa,
  • picie dużych ilości wody.

Dieta lekkostrawna oznacza dietę łatwostrawną, czyli taką, która nie obciąża układu pokarmowego albo konkretnego, chorego narządu, np. wątroby. Jest to zdrowa modyfikacja diety tradycyjnej, z której wyklucza się produkty ciężkostrawne i długo zalegające w żołądku. Rezygnuje się też ze smażenia i grillowania, tłuszcz dodaje się na zimno.

Warto przy tym pamiętać, że aby dieta lekkostrawna dla dziecka spełniała swoją rolę, musi być różnorodna, bogata w składniki odżywcze i o odpowiedniej do wieku kaloryczności (to nie to samo co dieta niskokaloryczna!).

Kiedy stosuje się dietę lekkostrawną u dzieci?

  • w czasie choroby
  • w trakcie rekonwalescencji po chorobie
  • przy zaburzeniach w funkcjonowaniu układu pokarmowego
  • przy nadwadze

Dieta lekkostrawna dla dziecka: produkty

W diecie lekkostrawnej postaw na lekkie produkty, które nie podrażnią układu pokarmowego, ale jednocześnie pokryją zapotrzebowanie na kalorie u dziecka. Unikaj potraw tłustych, smażonych, wzdymających.

Produkty zalecane w diecie lekkostrawnej:

  • pieczywo pszenne, czerstwe
  • biszkopty
  • chude mięso i wędliny (kurczak i indyk bez skóry, królik, cielęcina, schab, polędwica)
  • chude produkty mleczne (jogurt naturalny, zsiadłe mleko)
  • ryby (dorsz, sola, sandacz, mintaj)
  • biały ryż
  • drobne makarony i kasze
  • gotowane warzywa (marchew, burak, dynia)
  • warzywa surowe (sałata, pomidor, tarta marchew)
  • dojrzałe owoce bez skórki i pestek (jabłko, brzoskwinia, banan)
  • tłuszcze roślinne: olej (rzepakowy, słonecznikowy), oliwa z oliwek
  • jajka (na miękko)
  • kompot, mus owocowy
  • lekkie zupy z dodatkiem jogurtu

Produkty zakazane w diecie lekkostrawnej:

  • chleb razowy, żytni, z otrębami
  • gruboziarniste kasze
  • tłuste mięsa i ryby (parówki, salami, pasztety, kiełbasy)
  • tłuste sery
  • jajka sadzone
  • margaryna
  • pieczywo cukiernicze
  • płatki zbożowe z dodatkiem czekolady, crunchy
  • zupy ze śmietaną i mąką
  • warzywa wzdymające (cebula, czosnek, kapusta, kalafior)
  • niedojrzałe owoce
  • fast foody
  • słodkie napoje
  • desery (np. ciężkie kremy)

Dieta lekkostrawna dla dziecka: przepisy

Lekkostrawne śniadania dla dziecka:

Lekkostrawne obiady dla dziecka:

Lekkostrawne kolacje dla dziecka:

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama