Reklama
  • ok. 40 g świeżego fileta z dorsza,
  • pół małej marchewki,
  • 2 łyżeczki brokułów,
  • ziemniak,
  • łyżeczka masła,
  • odrobina posiekanego koperku,
  • szklanka wody.

Warzywa umyj, obierz, marchewkę pokrój w talarki, a ziemniaka w drobną kostkę. Gotuj 15–20 minut. Brokuły ugotuj na parze, dodaj do zupy pod koniec gotowania. Oddzielnie ugotuj rybę (najlepiej na parze), podziel ją na kawałki, wyjmij ości, dodaj do zupy. Zupę zmiksuj lub przetrzyj przez sitko. Dodaj łyżeczkę masła, zagotuj. Na koniec dopraw drobniutko posiekanym koperkiem.

Reklama

Nasza rada: Zamiast dorsza dziecko może zjeść inną rybę, np. solę, mintaja, halibuta, morszczuka. Na pewno nie podawaj mu ryby maślanej (jest ciężkostrawna) oraz pangi (choć tania, nie ma pewności co do sposobu jej hodowli).

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama