Dynia należy do tej samej rodziny, co ogórek, cukinia, kabaczek czy arbuz, czyli do dyniowatych. Jest delikatna dla dziecięcego brzuszka (mogą ją jeść już półroczne niemowlęta w pierwszych zupkach) i zawiera mnóstwo cennej witaminy A. Dynia dla dzieci jest wskazana zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, ponieważ ma właściwości wspierające odporność. Pestki dyni pomagają z kolei zwalczyć pasożyty, np. owsiki, które często atakują przedszkolaki.

Reklama

Spis treści:

Właściwości dyni

  • Ze względu na małą zdolność wiązania azotanów (czyli szkodliwych zanieczyszczeń pochodzących z nawozów) oraz metali ciężkich z gleby dynia jest czystsza od marchewki, tak popularnej w daniach dla dzieci.
  • Dynia jest bogata w ważne pierwiastki budulcowe, m.in. wapń, żelazo, potas, magnez czy fosfor i miedź.
  • W swoim składzie dynia ma również pektyny (błonnik pokarmowy), które łagodnie oddziaływają na układ pokarmowy i wspomagają trawienie.
  • Z uwagi na zawartość cynku dynia stanowi ważny produkt wspierający odporność dziecka.

Ciekawostka: Najwięcej zanieczyszczeń z ziemi chłoną warzywa korzeniowe i liściaste, najmniej te, które z biologicznego punktu widzenia są owocami i rosną nad ziemią, czyli właśnie dynia.

Witaminy zawarte w dyni

Wielkim bogactwem dyni jest betakaroten, który odpowiada też za jej pomarańczowe zabarwienie. To prowitamina A, która dobrze wpływa na wzrok i odporność dziecka. Natomiast spora zawartość błonnika sprawia, że dynia, choć delikatna, oczyszcza przewód pokarmowy, zapobiegając np. zaparciom u dzieci. Dynia ma też sporo potasu, fosforu, witaminy C, witaminy PP oraz witamin z grupy B, zwłaszcza B1 i B2, i jest zupełnie pozbawiona sodu (nadmiar tego pierwiastka jest dość powszechny w naszej diecie).

Rodzaje dyni

Dynia jest doskonała na pierwsze zupki dla dziecka, ale nigdy się nie znudzi, bo dostępnych jest wiele jej odmian. Najpopularniejsze rodzaje dyni to:

Zobacz także
  • Zwyczajna – zwana też olbrzymią, może ważyć nawet do 45 kg.
  • Piżmowa – jest nieduża, ma kształt gruszki. Jest słodka i kremowa.
  • Hokkaido – nieduża, z intensywnie pomarańczową skórką, która jest jadalna.
  • Kabocha – mała, spłaszczona, o zielonej skórce.
  • Makaronowa – nieduża i podłużna, jej miąższ po ugotowaniu wyglądem przypomina spaghetti.

    Dania i przetwory z dyni

    Z dyni można zrobić naprawdę dużo rozmaitych dań i przetworów. Niemowlakowi na początek możesz ugotować pierwszą zupkę z dyni. Warzywo to idealnie sprawdzi się też jako danie obiadowe, np. w postaci placuszków z dyni oraz na deser – ciasto dyniowe jest naprawdę przepyszne! Dynia świetnie nadaje się też na przetwory, np. dżem z dyni i jabłek. A jeśli wybierzesz dynię makaronową, zastąpi w daniu makaron spaghetti.

    Pestki z dyni na pasożyty

    Pestki dyni mają mnóstwo cynku, żelaza oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i 6 potrzebnych dla dobrej pracy mózgu. Stanowią też najlepszy naturalny lek na pasożyty przewodu pokarmowego, np. owsiki. Jeżeli malec ma te pasożyty, dawaj mu codziennie garść pestek dyni – najlepiej działają świeże, bez łupin i mocno rozdrobnione.

    Mrożenie dyni

    Dynię można mrozić zarówno na surowo, jak i upieczoną. Warto to robić, aby cieszyć się jej smakiem i cennymi właściwościami na dłużej, a nie tylko w okresie, gdy jest dostępna w sklepach.

    Mrożenie surowej dyni

    Przygotowanie dyni do zamrożenia polega na jej umyciu, wydrążeniu pestek i obraniu ze skóry. Jeżeli chcemy przechować zamrożoną dynię np. na ciasto lub do surówki, najlepiej zetrzeć ją przedtem na grubych oczkach. Jeżeli potrzebujemy dyni do zup lub jakichś potrawek, lepiej pokroić ją w kostkę.

    Przygotowaną surową dynię wkładamy np. do woreczków strunowych i mrozimy.

    Mrożenie upieczonej dyni

    Upieczona dynia zajmie mniej miejsca w zamrażarce, ale jej przygotowanie do zamrożenia jest bardziej czasochłonne. Najpierw należy ją umyć, wydrążyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę, a następnie upiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25-40 min (w zależności od rodzaju dyni). Można też zrezygnować z obierania, gdy będzie miękka po upieczeniu, wystarczy łyżką zgarnąć miąższ. Upieczoną i wystudzoną dynię możemy zamrozić w kostkach, będzie wtedy idealna do sałatek, albo zmiksować ją na purée i zamrozić w takiej postaci.

    Zastosowanie oleju dyniowego u dzieci

    Olej dyniowy warto podawać dzieciom, które:

    • mają problemy trawienne;
    • są niejadkami;
    • mają owsiki lub inne pasożyty;
    • mają słabszą odporność.

    Ważne jest, by przestrzegać bezpiecznej dziennej dawki oleju z pestek dyni – dla dzieci do 9 lat jest to 1 łyżeczka na dzień. Olej z dyni jest tłoczony na zimno i tak też powinien być podawany. Może być np. dodatkiem do sałatek czy surówek.

    Zobacz także:

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama